»Še vedno se pogovarjamo z Londonom,« je na redni novinarski konferenci povedal Margaritis Schinas. »Premierko Thereso May smo pripravljeni sprejeti, kadarkoli bodo Britanci pripravljeni,« je dodal. »To se mora zgoditi še ta teden,« je poudaril in dodal, da njihov teden vključuje tudi nedeljo. Poročanje britanskih medijev, da bi lahko rok podaljšali do naslednjega tedna, je zavrnil kot napačno.

Viri v irski vladi so v ponedeljek sporočili, da je Velika Britanija v pogajanjih o brexitu privolila, da bi Severna Irska po brexitu ostala »zakonodajno usklajena« z Irsko oz. EU. Ulstrski unionisti (DUP), ki v britanskem parlamentu konservativcem Mayeve zagotavljajo večino, dogovor zavračajo, ker »ločuje Severno Irsko od Združenega kraljestva«.

Kasneje sta britanska premierka in predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker v Bruslju sporočila, da v pogajanjih o vprašanjih pravic državljanov, finančne poravnave in meje na irskem otoku še ni bilo mogoče doseči preboja.

EU je Britaniji začetek decembra postavila kot rok, v katerem mora zagotoviti konkretne zaveze glede omenjenih treh vprašanj, če želi, da voditelji sredi meseca ocenijo, da je dosežen zadosten napredek za prehod v pogajanja o prihodnjih odnosih.

Viri pri EU so medtem po poročanju AFP pojasnili, da bi lahko voditelji potrdili zadosten napredek, preložili pa bi potrditev smernic za pogovore o prihodnjih odnosih. Te smernice bi lahko potrdili šele na srečanjih februarja ali marca.