Kot pravijo organizatorji, se ni še nikoli zgodilo, da bi ljudje s skupinskim zbiranjem denarja zbrali dovolj za odkup celotnega dvorca. Kot piše britanski Guardian, so organizatorji v samo 40 dneh zbrali več kot pol milijona evrov, kar je zadostovalo za nakup dvorca.

Tisoči lastnikov – ki so v grad vložili po najmanj 50 dolarjev – upajo, da bo dvorcu z obnovo povrnjen vsaj del nekdanje slave in da bo v prihodnosti odprt za javnost. Dvorec v regiji Poitou-Charentes s svojimi stolpiči in jarkom spominja na graščine iz pravljic, toda kljub temu ni bil nikoli klasificiran kot zgodovinski objekt.

Najstarejši deli gradu so bili zgrajeni v začetku 13. stoletja, ko je bila njegova lastnica družina Bauçay. Nato so dvorec dvakrat zavzeli Angleži, prizanesla pa mu ni niti francoska revolucija, v času katere je bilo iz dvorca marsikaj ukradeno. V začetku 19. stoletja je graščino kupil nek premožen Parižan, ki jo je obnovil in ob njej zasadil vinograd. Kasneje je lastništvo dvorca prehajalo med raznimi dediči.

Uničujoč požar je uničil skoraj vse

Leta 1932, kmalu po tem, ko so v dvorec napeljali centralno kurjavo, je izbruhnil požar, ki je med drugim uničil bogato knjižnico z redkimi knjigami, neprecenljive slike in tapiserije ter antično pohištvo.

V 20. stoletju se je lastništvo dvorca večkrat zamenjalo. Ko zadnji lastnik gradu ni več mogel vzdrževati, ga je počasi prevzela narava. Danes tako rastlinje pogaja skozi okna in balkone ter raste iz razpok v zidovih.

Pred počasnim, a zagotovim, popolnim propadom dvorca ga je rešila družba Dartagnans, ki je specializirana za skupinsko zbiranje denarja za zaščito zgodovinskih objektov. »Naš cilj ni zgolj zbiranje denarja, pač pa sodelovanje čim večje skupine ljudi, ki želi zaščiti ta pravljični dvorec,« je za Guardian dejal ustanovitelj družbe.

Kdorkoli si želi pomagati preprečiti propad dvorca, ima še 20 dni časa, da nakaže svoj prispevek. Še dodatnih 500 tisoč evrov je namreč potrebnih za prenovitvena dela, da bo stavba znova varna.