Slovenke so proti Paragvaju odigrale svojo 28. tekmo v zgodovini svetovnih prvenstev in dosegle 15. zmago, ob tem pa imajo še 12 porazov in en remi. Na 28 tekmah so se doslej na petih SP kar 11-krat pomerile z neevropskimi reprezentancami: dvakrat s Kitajsko in Angolo, po enkrat s Tunizijo, Brazilijo, Urugvajem, Slonokoščeno obalo, Južno Korejo, Avstralijo in Paragvajem, ob desetih zmagah pa doživele le en poraz – na SP 2005 v Rusiji, ko jim je Angola z minimalno zmago z 28:27 preprečila uvrstitev v osmino finala.

Da so Slovenke absolutne favoritinje proti Paragvaju, je dokazoval že pogled na največjo svetovno stavnico, na kateri sploh ni bilo mogoče staviti (ni bilo kvote) na zmago Slovenije. Selektor Uroš Bregar je že pred tekmo napovedal, da bo dvoboj z Južnoameričankami začel z najmočnejšo zasedbo, nato pa jo bo – ko si bo priigrala občutnejšo prednost – zamenjal z rezervno, da bi tako nosilke igre spočil za današnji odločilni obračun s Španijo. Njegove izbranke so že po slabih štirih minutah vodile s 4:0, v nadaljevanju pa je prednost le še naraščala. Ana Gros, po treh krogih prva strelka SP s 26 goli, je v prvem polčasu poskrbela še za šest dodatnih, Amra Pandžić pa je ob zgolj 38-odstotni uspešnosti strelov Paragvajk na njena vrata zbrala deset obramb.

Rezervistke se niso izkazale

Rekordno prednost v prvem polčasu – devet golov – so si Slovenke prvič po 17:8 priigrale že po izteku regularnega časa igre, ko je z devetih metrov mimo gostujočega bloka za 18:9 zadela levoroka Alja Koren. Takoj na začetku drugega polčasa je selektor Bregar uresničil svojo napoved in na igrišče poslal mlajše in manj izkušene igralke, ki so doslej imele majhno minutažo. A rezervna zasedba (Rudman, Vučko, Vojnović, Abina, Žabjek, Beganović…) se ni najbolj izkazala. Paragvaj, ki se je na SP uvrstil s tretjim mestom na letošnjem vseameriškem prvenstvu v Argentini (na tekmi za bronasto kolajno je premagal Urugvaj s 24:22), je najprej naredil delni izid 5:0 in rekordni zaostanek z 10:21 zmanjšal na 15:21, Bregar pa je njegovo ofenzivo in skoraj osem minut in pol dolg strelski post Slovenije ustavil z minuto odmora.

Pri vodstvu Slovenije s 25:17 deset minut pred koncem so Paragvajke skoraj »ponovile vajo«, z delnim izidom 4:0 v petih minutah za zaostanek z 21:25 pa poskrbele za še en Bregarjev prisilni enominutni odmor. Ob tem je 38-letni Ljubljančan za vsak slučaj spet na igrišče poslal kopico nosilk igre, Tjaša Stanko pa je s tremi zaporednimi goli (zadnjega je dosegla s cepelinom) potrdila zmago Slovenije in uvrstitev med 16 najboljših reprezentanc na svetu. Kljub porazu so se Paragvajke, ki na položajih desne zunanje in desnega krila nimajo levičark, ampak samo desničarke, na koncu veselile, kot da bi zmagale. Na prvih treh tekmah v skupini A so ob treh porazih namreč največ golov dosegle proti Romuniji (17), proti Španiji 15, proti Franciji le 13, Slovenkam pa so jih nasule kar 22.

Nenavadna izbira igralke tekme

Ob tem, da so Južnoameričanke dobile drugi polčas s 13:10 (proti Franciji so ga izgubile s 3:21), je še dodaten razlog za njihovo veselje povzročila odločitev posebne komisije, ki je za najboljšo igralko tekme izbrala Sabrino Fiore, z osmimi goli iz devetih strelov tudi najboljšo strelko dvoboja. Selektor Uroš Bregar je uresničil napoved o razporeditvi igralskega kadra skozi celoten dvoboj, o drugem polčasu pa je dejal: »Za mlajše in manj izkušene igralke je bila tekma velik zalogaj. V drugem polčasu nam igra nikakor ni stekla, zato sem moral, ko se je Paragvaj približal le na štiri gole zaostanka, spet narediti nekaj menjav. Nato smo tekmo suvereno pripeljali do konca. Vsaka zmaga na SP je velika stvar in tudi ta proti na papirju avtsajderju ni izjema. Tekma je bila tudi idealna priložnost za mlade, da si pridobijo minutažo in izkušnje, saj nanje računamo tudi v prihodnosti. Če ne bodo igrale na takšnih tekmah, na katerih pa bodo?«