Protest poteka pod sloganom »Evropa: Zbudi se! Dvignimo se za demokracijo«. Protestniki pozivajo EU k podpori katalonskim prizadevanjem za neodvisnost. Organizatorki shoda sta dve civilnodružbeni organizaciji, ki se zavzemata za neodvisnost te španske pokrajine, Katalonski narodni kongres (ANC) in Omnium Cultural.

»Ne moremo zapustiti našega predsednika, ki je tu v izgnanstvu,« je za AFP dejal Antoni Llenas, ki se je udeležil shoda. »Tu smo, da nadaljujemo boj za našo neodvisnost in zahtevamo svobodo za naše politične zapornike,« je dodal 59-letnik s katalonsko zastavo prek ramen. Po poročanju AFP protest zaenkrat poteka mirno.

V Belgiji so ob Carlesu Puigdemontu še štirje ministri katalonske regionalne vlade, ki jih je španska vlada v Madridu sicer odstavila, a sami pravijo, da so vlada neodvisne Katalonije v izgnanstvu. Puigdemont je v sredo tudi sporočil, da za zdaj ostajajo v Belgiji, čeprav je Španija v torek preklicala evropski priporni nalog za njih. V veljavi sicer ostaja španski nalog za njihovo aretacijo.

Nekdanji katalonski predsednik se je skupaj s štirimi katalonskimi politiki v belgijsko prestolnico Bruselj zatekel po potrditvi neodvisnosti v katalonskem parlamentu. Španija je nato proti njim vložila obtožnice in zanje izdala evropske priporne naloge. Puigdemontov odvetnik je že v soboto zatrdil, da bo Puigdemont v Belgiji zagotovo ostal vsaj do katalonskih volitev 21. decembra, verjetno pa vse do sredine januarja.