V "mariborski" skupini E pred zadnjim krogom možnosti za napredovanje niso imeli le slovenski prvaki. V najboljšem položaju je bil Liverpool, Sevilla je imela vse v svojih rokah, Spartak iz Moskve pa je potreboval zmago v Angliji in pomoč Maribora. Liverpool se je s 7:0 še drugič v skupinskem delu znesel nad nasprotnikom (Brazilec Philippe Coutinho je dosegel tri gole) in potrdil prvo mesto v skupini. Trener Angležev Jürgen Klopp je bil kljub vnovični izjemni napadalni predstavi z napovedmi previden. »Če bomo tako natančni v napadu kot na tej tekmi, potem smo nevarni za kogarkoli med top 16,« se je Nemec po poročanju Independenta dotaknil vprašanj glede tako imenovane ''fantastične četverice'' (op. a. Sadio Mane, Coutinho, Roberto Firmino in Mohamed Salah), pri čemer je spomnil, »da so ti igralci letos tudi že bili na igrišču, ko zadetkov ni bilo«. Ob zanesljivem Liverpoolu je postalo jasno, da bi Sevilla v Mariboru lahko tudi izgubila, pa bila vseeno druga. Spartak po hudem porazu odhaja v evropsko ligo.

V skupini F si je prvo mesto že prej zagotovil Manchester City, zato proti Šahtarju ni igral z najmočnejšo postavo, kar so Ukrajinci izkoristili, zmagali z 2:1, s tem pa preprečili, da bi Angleži predtekmovanje končali s stoodstotnim učinkom. Tako Napoli, ki je s Feyenoordom igral 1:1, ni imel nobenih možnosti za osmino finala, tolažbo bo iskal v evropski ligi. Trener Cityja Pep Guardiola je sicer nosilce igre počival pred prihajajočim nedeljskim derbijem z Manchester Unitedom na Old Traffordu: »Boli, nikoli ni prijetno, ko izgubiš, toda čutil sem, da klub potrebuje poraz, saj ob zmagah mediji pišejo stvari, zaradi katerih zlahka izgubiš osredotočenost,« je povedal Španec za Guardian.

Ronaldo v la ligi ne more, v ligi prvakov pa zadeva zlahka

V skupini G je imel prvo mesto in nastop v izločilnem delu lige pred zadnjim krogom že zagotovljen Bešiktaš, a je kljub temu pokazal še eno dobro predstavo, v gosteh je z 2:1 premagal moštvo slovenskega nogometaša Kevina Kampla (igral je do 74. minute). A Leipzigu, ki se seli v manj kakovostno evropsko tekmovanje, ne bi pomagala niti zmaga, saj je svoje delo uspešno opravil tudi Porto, ko je prepričljivo s 5:2 premagal odpisani Monaco.

Pred zadnjim krogom v skupini H je bilo jasno, da bo Tottenham prvi, Real Madrid drugi, neznanka je bila le, kdo bo udeleženec evropske lige. Ker sta oba kandidata izgubila, ciprski Apoel z 0:3 v Londonu, Borussia Dortmund pa z 2:3 v Madridu, oba gola za Nemce je dosegel Pierre-Emerick Aubameyang, je odločala gol razlika. V tem so bili boljši Nemci. Za Real je bil kljub slabi strelski formi v la ligi (dva zadetka letos) znova med strelci Cristiano Ronaldo, ko je v 12. minuti z izvrstnim strelom z roba kazenskega prostora povišal na 2:0. To je bil zanj že deveti zadetek v letošnji ligi prvakov. S tem je postal prvi igralec, ki mu je uspelo v skupinskem delu zadeti na vseh tekmah, skupno pa ima v tem tekmovanju pod svojim imenom že 114 golov. Pred tem je za bele baletnike zadel Borja Mayoral, odločilnega pa je v 81. minuti prispeval Lucas Vazsquez.

V osmini finala bodo tako igrali Liverpool, Manchester City, Bešiktaš, Tottenham, Manchester United, PSG, Roma, in Barcelona (prvi boben), ki so v svojih skupinah zasedli prvo mesto, ter Basel, Bayern, Chelsea, Juventus, Sevilla, Šahtar, Porto in Real Madrid (drugi boben). Nasprotniki londonskega Chelseaja so lahko le trije, in sicer Barcelona, Paris Saint Germain ali Bešiktaš. Prav tako pa bi lahko že na prvih izločilnih tekmah videli srečanje Juventusa in Manchester Cityja, Bayerna in Barcelone ali recimo Reala in Manchester Uniteda.

Prve tekme bodo sredi februarja, povratne pa nato marca. Žreb parov osmine finala bo v ponedeljek ob 12.00 na sedežu Uefe v Nyonu. Veliki finale bo 26. maja v Kijevu.

V drugem kakovostnem razredu bodo evropske nastope nadaljevali CSKA, Celtic, Atletico Madrid, Sporting, Spartak, Napoli, Leipzig in Borussia Dortmund.