Ker so parkirne dovolilnice za letošnje leto veljavne le še do 31. januarja 2018, si morajo lastniki avtomobilov, ki želijo tudi prihodnje leto parkirati na za to določenih območjih, urediti nove letne dovolilnice za parkiranje. Na ljubljanski mestni občini so izdajo dovolilnic za leto 2018 že začeli, izdajajo jih v prostorih občinskega oddelka za gospodarske dejavnosti in promet v pritličju stavbe na Trgu mladinskih delovnih brigad 7 ter v glavni pisarni mestne uprave na Mačkovi ulici 1.

V coni 1 le ena dovolilnica

Območje plačljivega parkiranja je v prestolnici razdeljeno na tri cone, največ omejitev pa velja za pridobitev dovolilnic na območju cone 1, torej v ožjem mestnem središču med glavno železniško postajo, Bleiweisovo in Karlovško cesto ter Roško, Njegoševo in Šmartinsko cesto. Letna dovolilnica v coni 1 stane 100 evrov, stanovalci pa lahko za to območje pridobijo zgolj eno dovolilnico za stanovanje.

Prav tako lahko v coni 1 letno dovolilnico za parkiranje pridobijo le lastniki stanovanj oziroma tisti, ki imajo v središču mesta prijavljeno stalno prebivališče. Na mestni občini so sicer konec leta 2013 sklenili, da si lahko dovolilnice za parkiranje uredijo tako tisti s stalnim kot tudi tisti s prijavljenim začasnim prebivališčem na območju parkiranja, a so iz te odločitve izvzeli cono 1. Za tovrsten ukrep so se odločili, ker je, kot so takrat pojasnili na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet, v središču mesta približno 10.000 stanovanj in le 1800 parkirnih prostorov.

Lastniki avtomobilov s prijavljenim začasnim (in tudi tisti s stalnim) prebivališčem lahko tako pridobijo dve dovolilnici za cono 2, ki obsega Mirje, Krakovo, Prule ter del Bežigrada med glavno železniško postajo, Topniško ulico, Linhartovo cesto in Parmovo ulico ter tri dovolilnice za cono 3, kamor spada preostali del mesta znotraj obvoznice. Prva letna dovolilnica v coni 2 stane 100 evrov, druga dovolilnica pa 200 evrov. Prva dovolilnica za cono 3 stane 60, druga 120 in tretja 180 evrov.

Na Trgu mladinskih delovnih brigad in Mačkovi

Stanovalci si lahko dovolilnice na Trgu mladinskih delovnih brigad uredijo v ponedeljek od 8. do 12. in od 13. do 15. ure, v sredo od 8. do 12. in od 13. do 16. ure ter v petek od 8. do 12. ure, medtem ko v glavni pisarne mestne uprave na Mačkovi 1 dovolilnice izdajajo od ponedeljka do četrtka od 8. do 17. ure ter v petek od 8. do 13. ure. S seboj morajo prinesti veljavno prometno dovoljenje, osebni dokument, številko stanovanjske enote in svojo davčno številko. Plačilo dovolilnice je na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet mogoče izključno z bančnimi karticami, v glavni pisarni mestne uprave pa lahko občani dovolilnico plačajo tudi z gotovino. Ob nakupu dovolilnice plačajo tudi 4,5 evra upravne takse.