S pacienti ljubljanskega rehabilitacijskega centra Soča so se v znamenju praznične dobrotljivosti ob svetovnem dnevu dobrodelnosti podružili znani glasbeniki, kot so Slavko Ivančič, Nuška Drašček in naša najznamenitejša citrarka Tanja Zajc Zupan, ki je v intervjuju za Lady povedala, da je morala v življenju največkrat odbrenkati naslovno skladbo filma Cvetje v jeseni.

Glasba je prejšnji teden odmevala še z Ljubljanskega gradu, kjer je Nuša Derenda s kolegi praznovala 20-letnico pevske kariere, predstavila svojo novo linijo nakita in svežo popevko z naslovom Naj mi dež napolni dlan, pod katero se je namesto rednega Matjaža Vlašiča podpisal kar njegov sin Maj. Obletnico je tačas praznovala še Republika Finska, zato je finskega božička v predsedniški palači sprejel Borut Pahor in ga nato odpeljal do novega drsališča na Kongresnem trgu, kjer sta obdarila nekaj otrok. Darilo je dobil tudi kamniški župan Marjan Šarec, saj je praznoval rojstni dan. Sodelavci so ga presenetili z zakusko in skromno, a okusno okrašeno sejno sobo in mu podarili copate z natisnjenim logotipom Liste Marjana Šarca. Kdor priznava, da se po koncu službe rad hitro preobleče v pižamo in se sprošča med ogledom najljubših TV-kriminalk, je takšne pozornosti gotovo vesel.

Po ženski Slovenka leta, moški medtem v težavah

V dvorani ljubljanskega hotela Union so slavili navdihujoče ženske in razglasili Slovenko leta po izboru revije Jana. Prejšnji teden smo se namreč nerodno zmotili – policistka Mirela Čorić ni postala Slovenka, ampak ženska leta, saj je izbor potekal v okviru konkurenčne, a vsebinsko in oblikovno sorodne revije Zarja. Zaradi spodrsljaja smo se celo znašli v tamkajšnji rubriki »jezilnica«, Janina Slovenka leta pa je medtem postala Petra Greiner, ustanoviteljica zavoda 13. Čorićeva se je sicer uvrstila tudi v finalni izbor za Slovenko leta, na obeh seznamih pa je bila edino še Darja Črnko, mama Ilke Štuhec in vodja njene smučarske ekipe.

Ženske navdihujejo, moški se srečujejo s premnogimi izzivi. V reviji Ona plus so se pogovarjali z radijskim voditeljem Miho Šaleharjem, ki se je pustil prepričati v nošenje večernega smokinga in skorajda modni foto editorial. Z naslovnice revije nas pozdravlja kar v družbi antropologinje dr. Vesne V. Godina, ki svoja stališča za omenjeno publikacijo redno prispeva, nekoč pa si je naslovno stran podobno delila z Nino Osenar. Šalehar je za začetek odgovarjal na vprašanje, ali se strinja, da tudi moškim v »krasnem novo-norem svetu« ni lahko, medtem ko se osredotočamo le na to, »kakšne vse krivice se godijo ženskam«. Šalehar se je strinjal, saj je to še posebno res za njegovo generacijo moških, ki feminizem »prva spoznava v praksi«. Dodaja še, da je v teh časih v resnici težko obema spoloma in priznava, da je pri njih doma soproga tista, ki redno kupuje mizarske pripomočke. Drugačne težave s sodobnostjo ima Saša Lošić - Loša, ki je Lady zaupal, da se še ni osvobodil potrebe delati vtisa na druge, najhujši od vsega pa se mu zdi instagram, kjer objavljamo neumnosti. Vedeli bomo, da propada, pravi Loša, ko bo tam prvič objavil svoje kosilo. Pri hrani je menda še previdnejši frontman Modrijanov Blaž Švab, ki je isti reviji povedal, da si priboljškov, kot je kos potice, ne privošči niti med prazniki, saj je zdravje vedno na prvem mestu. Bolj naklonjen dobrotam je verjetno vrhunski kuharski mojster Janez Bratovž, ki se je za Suzy pogovarjal z Danico Lovenjak. Pravi, da si je v mladosti želel postati zidar. »Veš, kako je to, če bi bil zidar, bi bil pa mogoče najboljši zidar. Ko se za nekaj odločiš, si moraš želeti, da si dober, boljši, najboljši,« razlaga Bratovž, ki je z leti najbrž izgubil stik s položajem gradbene panoge in možnostmi izkazovanja talenta, napredovanja ter kariernega razvoja v zidarskem poklicu.

Najbolj moški negovalni salon, ki ga Andrej Stare ne potrebuje več

Hedonizmu naklonjeni moški so svoje tegobe še do nedavnega lahko utopili v striptiz salonih, igralnicah ali v bifejih čez cesto od službe, zdaj pa se lahko sprostijo tudi pri brivcu. Sodobne različice moških frizersko-lepotilnih salonov so popularne tudi v Ljubljani, pri tem pa najbolj izstopa Ljubljanski brivec Cerarjevega svetovalca Miča Sojerja zraven hotela Union. Med lepotičenjem boste sicer v izložbi mimoidočim na Miklošičevi, a vzdušje je tam, kot so z reportažo preverili v reviji Suzy, vseeno zelo moško. »Vonj po usnju, pogled na edinstvene prostore, ogledala, revije za moške in razvajanje, namenjeno le ponosnim lastnikom obraznega okrasja so dovolj, da ženska spozna, da tam nima kaj početi. To je (k)raj, ki je namenjen le moškim, in tam ni prostora za babji čvek«, je o svojih prvih vtisih razmišljala novinarka, vse to pa je kmalu potrdil vodja salona Luka Nebec, ki pravi, da z interierjem in občasno ponujenim kozarčkom viskija strankam zagotavljajo »posebno, moško doživetje«. Stranke celo otirajo z mokrimi toplimi brisačami, kakor smo včasih menda »gledali v gangsterskih filmih«. Nebec je novinarki razložil, da je moški brez brkov enako »kot ženska z brki«. Izkušnja po njegovem ne bi bila prava, »če bi ženska zraven delala pramene ter razlagala o svojih nakupih«. Vsem moškim še svetuje, naj brado negujejo, se ji posvečajo, saj ni nič narobe, če »moški in ženske tudi na tem področju postanejo enakopravni«.

O svojih nekoč najlepših brkih v državi se je reviji Zvezde pohvalil športni komentator Andrej Stare, ki se zadnja leta po svetu sprehaja obrit, stanovski kolega in poslanec Peter Vilfan pa medtem čaka na operacijo levega kolka. V Zvezdah pravijo, da mu status slavne osebe in služba v državnem zboru ne pomagata, saj »če je vrsta, je vrsta za vse«. Bolj luksuzen življenjski slog imata upokojeni igralec Jurij Souček in njegova soproga Milena Morača, ki sta se baje preselila na Florido. O tem »sanja na stotisoče Američanov«, pišejo v Zvezdah, saj so tam doma »večno poletje, prijazni domačini in udobno življenje«. Najbrž so zamudili novice o uničujočih poplavah, hurikanih in drugih okoljskih katastrofah v državi, ki se ob tem spopada še z naraščajočo stopnjo nasilja nad starejšimi, slabo zdravstveno oskrbo in davčno politiko, prijazno samo do najbogatejših.