Potem ko je z novembrskimi tekmami zaživel nov reprezentančni kvalifikacijski sistem za uvrščanje na velika tekmovanja, še vedno ostaja vprašanje, kako naprej. Izbrane vrste so na prvih obračunih nastopile oslabljene, saj igralci iz lige NBA in evrolige niso imeli pravice nastopa. O tem je na torkovem zasedanju v Barceloni razpravljal vrh evrolige s predstavniki vseh 16 sodelujočih klubov. Prisotni so se strinjali, da morajo vložiti dodaten napor v iskanje rešitve za trenutno situacijo. V luči tega so sprejeli odločitev, da bodo predstavnikom nacionalnih prvenstev do konca leta predložili tri predloge, s katerimi verjamejo, da bi lahko prišlo do rešitve zagate.

Vodstvo evrolige je ob tem izreklo spoštovanje igralcem, ki so zdržali silne pritiske z vseh strani, in ob tem izrazilo zavedanje pomembnosti reprezentančnih tekmovanj in njihovega pomena za navijače. Njihove predlagane rešitve se bodo v največji meri nanašale na spremembo tekmovalnih koledarjev, a tudi na druge stvari, ki bi po mnenju evroligaških klubov pripomogle k razvoju košarke – denimo pot igralcev od mladinskih do članskih selekcij, ekonomski položaj klubov in ligaških tekmovanj, število mednarodnih klubskih tekmovanj in organizacij, ki jih vodijo… Na koncu je vodstvo evrolige izrazilo željo po bolj konstruktivnem dialogu z mednarodno košarkarsko zvezo Fiba, s katerim bi se izognili situaciji, ki se je pojavila med novembrskim reprezentančnim oknom.

Zoran Dragić je bil želja Crvene zvezde

Potem ko je Real Madrid Luke Dončića v zadnjem krogu evrolige presenetljivo pred domačimi navijači klonil proti Crveni zvezdi, ga jutri čaka nov obračun z rdeče-belimi. A tokrat ne s tistimi iz Beograda, temveč iz Aten, natančneje Pireja. Olympiacos v letošnji sezoni igra odlično in si s CSKA trenutno deli prvo mesto na lestvici, zato se 18-letnemu Ljubljančanu in njegovim soigralcem obeta nova težka preizkušnja. Real Madrid bi v primeru poraza padel v še globljo krizo, ki traja že zadnjih šest tekem. Od 2. novembra je namreč kraljevi klub na šestih tekmah zmago slavil zgolj enkrat.

Prav obračun s Crveno zvezdo čaka Zorana Dragića in Eda Murića. Anadolu Efes bo v srbsko prestolnico pripotoval na krilih zmage proti Milanu, beograjsko moštvo pa bo imelo po uspehu proti Realu Madrid za seboj polno dvorano Aleksandra Nikolića. Če bi bilo finančno stanje Crvene zvezde nekoliko boljše, bi Zoran Dragić kaj lahko nosil tudi njen dres. Ni namreč skrivnost, da so se za slovenskega branilca pri trikratnem zaporednem prvaku lige ABA resno zanimali, a je na koncu za njegov prihod zmanjkalo denarja. Preostali slovenski predstavnik v evroligi Aleksej Nikolić bo danes z Bambergom gostil CSKA.

Evroliga, 11. krog, danes ob 19. uri: Žalgiris – Panathinaikos, ob 20. uri: Bamberg – CSKA, ob 20.05: Maccabi – Valencia, ob 20.30: Baskonia – Unicaja, ob 20.45: Milano – Himki, jutri ob 19. uri: Crvena zvezda – Anadolu Efes, ob 20. uri: Olympiacos – Real Madrid, ob 21. uri: Barcelona – Fenerbahče.