Medtem ko je bil sinoči na delu Miklavž s parklji, so se v dvorani Tivoli potili košarkarji Petrola Olimpije. V 7. krogu Fibine lige prvakov so proti Rosi Radom prišli do prvega domačega in skupno drugega uspeha v omenjenem evropskem tekmovanju tretje kakovosti. Poljsko moštvo po znanju ni bilo doraslo slovenskemu prvaku, ki bo tudi v naslednjih dveh krogih igral pred domačimi gledalci. Naslednji teden bo sprva gostil Strasbourg, čez dva pa še Banvit.

Spremljevalcev prvega od treh dobrih decembrskih mož se zaradi njihove pojave, povzročanja hrupa z verigami in nagajanja bojijo predvsem otroci, tokrat pa so se prestrašili tudi maloštevilni gledalci, ki so se zbrali v dvorani Tivoli. Med njimi je bila tudi skupina navijačev Rose Radom, ki očitno svoje ljubljence vestno spremljajo na gostovanjih. Zakaj prestrašili? Uvodne minute so namreč minile v znamenju številnih napak in hudo zgrešenih metov tako na eni kot na drugi strani. Medtem ko se je pri gostih videlo, da jim primanjkuje kakovosti, je bilo pri zmajih očitno, da so bili v napadalnem krču, čeprav je trener Gašper Okorn po nedeljski zmagi proti FMP poudarjal, da bodo to pot povsem neobremenjeni. A ko je na začetku druge četrtine zaporedni trojki zadel rezervist Domen Lorbek, se je Olimpiji odprlo. Prednost je začela naraščati, ob tem pa je prve minute v letošnji sezoni dobil tudi Jan Barbarič, ki so ga do sedaj mučile bolečine v kolenu. Primorcu se je sicer poznalo, da daljše obdobje ni bil v pogonu, a bo trenerju Okornu ob vnovični poškodbi Talorja Battla, zaradi katere naj bi bil odsoten štiri tedne, na prihodnjih obračunih prišel še kako prav. Čeprav se Olimpiji za več kot deset točk ni uspelo odlepiti, je priložnost za igro še v prvem polčasu prejel tudi Žiga Jurček, kar je pomenilo, da je bil Okorn po videnem prepričan o zmagi.

Ko so gostitelji silovito vstopili v drugi polčas in si hitro priigrali 15 točk naskoka, je bilo jasno, da je obračun praktično že odločen. Rosa Radom se je po zaslugi Kevina Punterja nekajkrat približala, a so imeli Ljubljančani zaradi kolektivne igre in lepega kroženja žoge vedno pripravljen odgovor. Grenak priokus je pustila le nova poškodba, saj je pet minut pred koncem z igrišča odšepal Bojan Radulović, a naj bi šlo le za blag zvin gležnja. »To tekmo smo morali dobiti, če smo želeli še upati na napredovanje. Tega si močno želimo, zato moramo biti čim dlje v igri za uvrstitev med prve štiri v skupini. Razliko smo naredili v drugi četrtini z energijo, ki smo jo našli kljub številnim poškodbam, ki nas pestijo. Odsotnost Battla je za nas velika težava. Lepo je, da ne glede na vse držimo skupaj. V prvem polčasu smo bili dobri v obrambi, a v drugem v tem pogledu malo popustili. Tudi napadalni skok in tranzicija sta funkcionirala, kar je zadovoljivo, saj smo na tem precej delali. Borili smo se in pokazali, da je naša moč v moštveni igri. Nismo še tam, kjer želimo, a smo močno napredovali od začetka sezone,« je po tekmi povedal najboljši posameznik Olimpije Jordan Morgan.

Preostali včerajšnji izid v skupini C: Strasbourg – Banvit 87:72 (Vidmar 18 za Banvit), danes ob 18.30: Estudiantes – Venezia, ob 20. uri: Bayreuth – AEK.