Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) se je na današnjem zasedanju v Švici z glasovanjem odločil za presenetljivo in ostro sankcijo, ki jo je na večerni tiskovni konferenci sporočil predsednik MOK Thomas Bach. Rusijo, največjo državo na svetu, je MOK izključil z zimskih olimpijskih iger v Pjongčangu. V Južni Koreji bodo lahko tekmovali le športniki, ki bodo dokazali, da sta njihova preteklost in sedanjost dopinško brezmadežni, a tudi ti športniki ne bodo smeli tekmovati pod rusko zastavo, temveč olimpijsko z oznako OAR, kratico za olimpijskega športnika iz Rusije. Ruski športniki bodo morali nositi nevtralno športno opremo, ob morebitnih zmagah ne bodo poslušali ruske himne. Rekordi ruskih športnikov ne bodo priznani, ne glede na število kolajn pa bo za vselej zapisano, da Rusija v Pjongčangu ni osvojila nobene. Slovesnosti ob odprtju iger se ne bodo smeli udeležiti ruski državniki, prav tako pa na njej ne bo ruske zastave. Pritiski glede suspenza največje države na svetu, ki so bili najmočnejši iz Kanade, ZDA, Nemčije in nacionalnih protidopinških agencij, so torej obrodili sadove.

Putin meni, da gre za »sankcijski doping«

Ruski šport je v povezavi z dopinško korupcijo pod drobnogledom leto in pol, preiskavo pa je vodil Švicar Samuel Schmid. Prejšnji mesec je Schmidova komisija objavila dokaze o sistematični manipulaciji protidopinških pravil in sistema. Mednarodna protidopinška agencija (Wada) je operirala z dokazi, da je našla več kot 300 ponarejenih dopinških kontrol ruskih športnikov. Primeri naj bi dokazovali, da gre za povezave med ruskimi športniki in uradniki, ki segajo v politični državni vrh. Visoki ruski uradniki z Aleksandrom Žukovom, predsednikom Olimpijskega komiteja Rusije, na čelu so poročilo Wade označili za šalo ter opozorili, da ruski protidopinški komisiji očita dve kršitvi od dvaintridesetih. Mimogrede, ruski predsednik Vladimir Putin je ob obtožbah zapisal, da ZDA uporabljajo »sankcijski doping« kot orožje za diskreditacijo ruske vlade in skušajo z njim vplivati na marčevske predsedniške volitve v Rusiji.

Tako drastičnega ukrepa zoper eno največjih športnih velesil ni pričakoval praktično nihče. Pred glasovanjem MOK so najvplivnejši svetovni mediji v večini pričakovali, da bo najvišja olimpijska institucija sprejela podobno odločitev kot pred lanskimi poletnimi olimpijskimi igrami v Riu de Janeiru. Tedaj je bila usoda ruskih športnikov v rokah mednarodnih športnih zvez, ki so se posamezno odločale o nastopu ruskih športnikov. Večinsko so se odločile, da so v Braziliji lahko tekmovali vsi ruski športniki, ki niso bili omadeževani z dopinško preteklostjo. Kljub temu je Rusija lani doživela neutolažljivo zaušnico. Ruski športniki so bili namreč suspendirani s paraolimpijskih iger, na atletskih tekmovanjih je lahko tekmovala le peščica ruskih atletov, ki so morali nastopiti pod olimpijsko zastavo, v dvigovanju uteži pa je dobila prepoved nastopa cela ruska reprezentanca.

Hokejisti Slovenije v skupini z Rusi

»Zgodovina modernih olimpijskih iger nas uči, da je med približno 137.000 športniki, kolikor jih je doslej tekmovalo na največjem športnem tekmovanju, okoli 100.000 takšnih, ki so na olimpijskih igrah tekmovali po enkrat. Torej je zgolj 27 odstotkov športnikov tekmovalo več kot enkrat. Podatek kaže, kakšna škoda je storjena eni najuspešnejših držav na svetu,« pravi Janez Kocijančič, predsednik Evropskih olimpijskih komitejev. »Moje osebno stališče je podobno, kot ga ima večina zimskošportnih organizacij. Torej, da na olimpijskih igrah ne bi tekmovali tisti športniki, ki jim je bila dokazana uporaba prepovedanih substanc,« odgovarja dolgoletni predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije.

Slovenski šport bo v Južni Koreji najbolj povezan z ruskimi športniki v hokeju na ledu, kraljevi ekipni disciplini zimskih olimpijskih iger. Ena od tekmic Slovenije v skupini naj bi bila poleg Slovaške in ZDA prav Rusija. Suspenz Rusije z olimpijskih iger bo bržčas pomenil, da bo na olimpijskem turnirju nastopilo le enajst reprezentanc, saj dvanajste MOK ne bo nadomestil. Z današnjo odločitvijo MOK pa je bolj ali manj jasno, da Rusi v Pjongčang ne bodo spustili igralcev iz lige KHL. Ob takšnem scenariju bo slovenska reprezentanca poleg Anžeta Kopitarja na olimpijskem turnirju ostala tudi brez Žige Jegliča, Jana Muršaka in Roberta Saboliča, torej štirih najbolj uveljavljenih in cenjenih slovenskih hokejistov.