Mestna občina Celje v skladu z načrti nadaljuje prenovo mestnega parka. Ta čas končujejo gradnjo 536 metrov dolge sprehajalne poti, prav tako pa so že posadili tudi lipovce, ki so nadomestili nekdanje kostanje, te so zaradi bolezni morali podreti. Kljub vsemu so posadili osem divjih kostanjev in bodo skupaj z lipovci, ki so avtohtona ter medonosna drevesna vrsta, krasili mestni drevored.

Za lipovce so se na občini odločili po tehtnem premisleku in posvetu z varuhi kulturne dediščine in arboristične stroke, pa tudi strokovnjakom dr. Dušanom Jurcem z Gozdarskega inštituta Slovenije. Ta je sajenje dreves rdečecvetnega divjega kostanja odsvetoval zaradi izbruha nove bolezni, in sicer bakterijskega kostanjevega skorjemora, o katerem še ni veliko znanega, prvič pa so jo opazili julija letos na kostanjih v Ljubljani.

Uspešno zaščitili tudi platano

Zato jim je z varuhi kulturne dediščine uspelo skleniti kompromis in so se raje odločili za lipovce, občina pa bo s tem celo nekoliko prihranila, saj jih bo nakup in zasaditev dreves stala dobrih 25.000 evrov, kar je manj, kot bi odšteli za sto dreves rdečecvetnih kostanjev. Odločno pa na občini zavračajo očitke, da so oktobra, ko so začeli graditi sprehajalno pot, ogrozili korenine stoletne bukve.

»To ne drži. Izvajalcu smo izrecno naročili, naj zemljo na tem območju izkopljejo ročno, saj imamo z zaščito dreves že veliko izkušenj. Med rekonstrukcijo ceste na Ulici 14. divizije pred leti smo namreč skupaj s strokovnjaki zavoda za varstvo kulturne dediščine uspešno zaščitili tudi več kot 120 let staro platano, ki še vedno raste med dvema voznima pasovoma tik pred železniško postajo,« pojasnjuje Mojca Grušovnik iz službe za stike z javnostmi celjske občine. In dodaja, da je to brez dvoma dokaz, da je z dobrim projektiranjem in smiselnim prostorskim umeščanjem cesto oziroma pot mogoče urediti v ustreznem odmiku od drevesa.

V povprečju sto novih dreves na leto

Skrb celjske občine za ustrezno urejanje javnih zelenih površin je lani prepoznal tudi Inštitut za politike prostora. Za urejanje zelenih površin, kot so košnje, obrezovanje, pletje, zalivanje, zasaditve s pomladno in jesensko floro, vzdrževanje in urejanje zasaditev krožišč, vzdrževanje mestnega parka in zasaditev cvetočih piramid v starem mestnem jedru pa občina vsako leto nameni okoli 255.000 evrov.

»Samo vzdrževanje približno 15.000 dreves nas vsako leto stane okoli 90.000 evrov,« še povedo na občini. Sicer pa v Celju vsako leto na novo zasadijo okoli sto dreves, s čimer nadomestijo tista, ki jih zaradi prhkosti ali bolezni morajo podreti, saj so lahko mimoidočim tudi nevarna.