Dogajanje na Škrabčevi domačiji v Hrovači vsak mesec popestrijo razni kulturni, družabni in umetniški večeri, ki potekajo v bližnjem skednju. Tako je bilo tudi zadnjo predadventno nedeljo, ko je v goste prišel pater dr. Karel Gržan. Pogovor je vodil pronicljiv poznavalec dogajanja doma in po svetu, direktor in glavni urednik časnika Finance Peter Frankl.

Edinstveno prizorišče za kulturne in družabne dogodke

Škrabčev rod prihaja iz Hrovače pri Ribnici. Tu so se kalile poslovne ideje, opravljalo se je veliko težkega dela, razvijali sta se vztrajnost in poslovna zagnanost. Zdaj nekdanji kmečki kompleks skupaj z bližnjo Kersničevo kovačnico in Boštjanovo hišo postaja postojanka za razna srečanja kulturnikov, umetnikov, mislecev in tudi obiskovalcev, ki želijo okusiti pristno domačnost ambienta in doživeti butično izkušnjo. V skrb za ohranitev pristnega domačega se lično vključuje tudi del sodobnega dizajna, od izbranih lesenih dodatkov do osvetljave, ki prostore domačije ohranjajo tople in prijazne.

Ambient, kjer se lažje prebudijo misli

Svetovljanski pater dr. Karel Gržan, ki s svojim delovanjem, držo in mislijo kliče k preoblikovanju drugačnih paradigem, tako družbenih kot osebnih, je bil zadnjo novembrsko nedeljo v nabito polni dvorani Škrabčevega skednja prvič.

»Zelo me je presenetil ambient, ki s toplino dejansko prebudi neko domačnost, v kateri se lažje prebudijo misli, ki bi mogoče v kakšnem bolj sterilnem prostoru ne prišle toliko do izraza. Vzdušje je izjemno, tudi odprtost ljudi, predvsem pa me vedno znova prevzema ta prebujajoča se zavest, ki budi upanje v vse večjem številu posameznikov, ki zaznavajo, prepoznavajo, da je treba misliti in miselno preraščati te ujetosti, v katerih smo, ki nas zasužnjujejo,« je dejal pater dr. Karel Gržan. Njegov sogovornik na zanimivem in zelo čutnem nedeljskem srečanju Peter Frankl je bil že večkrat pri Škrabčevih in priznava, da se v Hrovačo rad vrača: »Vzdušje tu je vedno zelo dobro. Ljudje pa so tisti, ki ambientu dodajo energijo. Domačini so zelo dobri ljudje, pametni in zelo preprosti, znajo delati in tudi razmišljati.«

Septembra so v Hrovači gostili tudi predsednika Boruta Pahorja, v oktobru so se gostje naužili dvojnega odmerka optimizma in samozavesti v pogovoru med dr. Noahom Charneyjem in Valentino Smej Novak. Tudi adventni čas bo v središču Hrovače posvečen srečevanjem, druženju in klepetu. V Galeriji Miklova hiša se 14. decembra odpira razstava izbora iz Rikove zbirke Odstrti pogledi.