Otroško veselje ob mavrici je doživel že vsakdo. Če je bila mavrica dvojna ali če je trajala dalj časa, tem večje je bilo otroško veselje. A najbolj so bili veseli študentje, profesorji in prebivalci v gorah Tajpeja, kjer se nahaja tudi Chinese Culture University, ki so nastalo mavrico lahko opazovali devet ur. Uradno je tudi postala najdlje trajajoča mavrica na svetu.

Opazovanja in video gradivo kažejo na to, da je mavrica trajala od 06.57 do 15:55, torej osem ur in 58 minut. Porušila je tudi prejšnji rekord najdlje trajajoče mavric, ki so ga marca 1994 popisali v britanski pokrajini Yorkshire. Ta naj bi po Guinnesovi knjigi rekordov trajala 6 ur.

Dokazno gradivo bodo poslali na Guinnesovo knjigo rekordov

»Po štirih urah smo mobilizirali vse naše študente, da so snemali in slikali pojav,« je povedal profesor na oddelku za atmosferske študije, Chou Kun-hsuan. »Ko smo presegli prejšnji rekord šestih ur, sem bil tako navdušen, da nisem mogel niti v miru pojesti kosila. Potem pa se je zgodilo še nekaj bolj neverjetnega: rekordnih šest ur je mavrica presegla za dodatne tri!« Oddelek zdaj zbira vso potrebno gradivo, da bodo pojav prijavili kot Guinnesov rekord.

Takšen pojav so omogočile specifične razmere: sezonski monsun, ki je v zraku zadržal vlago in ustvaril oblake, bilo pa je tudi sončno in pihal je blag veter s hitrostjo 2,5 do 5 metrov na sekundo in tako ohranjal pogoje.

V regiji Yangmingshan, gorskem predelu Tajpeja, kjer se nahaja tudi kampus, so takšne razmere pozimi pogoste in idealne za opazovanje dlje trajajočih mavric, je še dodal profesor Chou. »V načrtu imam tudi kontaktirati turistične agencije Tajpeja in jim predlagati, naj promovirajo idealne razmere za opazovanje mavrice med zimo.«