Danes zjutraj so na vrata nekdanje namestnice predsednika Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) Alme Sedlar potrkali kriminalisti in ji vročili vabilo na zaslišanje pri kriminalistični policiji. Šele tedaj je izvedela, da jo je predsednik KPK Boris Štefanec kazensko ovadil. »V naslednjih dneh bom zaslišana. Kriminalista sta bila korektna, več pa ne morem komentirati,« je dejala Sedlarjeva.

Neuradno smo izvedeli, da se kazenska ovadba nanaša na domnevno (ne)vrnjeno gotovino, Sedlarjeva pa ima zaradi tega status osumljenke.

Sedlarjeva je leta 2014 prejela potne stroške za svojo službeno pot v Pariz, a je celotni znesek, 1130 evrov, po prihodu vrnila, saj je njene potne stroške v celoti pokrila OECD, organizatorica dogodka. Toda dokazi o vračilu gotovine ne obstajajo. Sedlarjeva trdi, da je denar vrnila, a ji tedanja finančnica na KPK Vesna Belec ni izdala potrdila o vračilu. Ta prav tako ni več zaposlena na KPK, saj ji je predsednik Štefanec omogočil, da je sama dala odpoved, potem ko so jo zalotili pri kraji večjega dela gotovine, ki naj bi jih KPK izplačevala zaposlenim za službene poti. Boris Štefanec je pozneje Belčevo ovadil.

Kazenska ovadba pa ni edini postopek, ki ga je Štefanec zaradi domnevno (ne)vrnjene gotovine uvedel zoper Sedlarjevo. Zaradi iste zadeve je že leta 2015 uvedel postopek pred KPK zoper njo, četudi je jasno, da ga ne on ne njegov namestnik Igor Lamberger zaradi konflikta interesov ne moreta zaključiti (hkrati je uvedel tudi postopek zaradi domnevno nezakonitih vpogledov v dokumentacijo, a tudi tega ne more zaključiti). Poleg tega je Štefanec poskušal domnevno (ne)vrnjeno gotovino od Sedlarjeve izterjati tudi z izvršbo, a je bila ta zavržena, pozneje pa je vložil še tožbo. Obravnava na delovnem in socialnem sodišču bo predvidoma februarja.