Evropska komisarka za zaposlovanje, socialne zadeve, strokovno usposobljenost in mobilnost delovne sile Marianne Thyssen je ob razglasitvi nagrad zagotovila, da je komisija trdno zavezana k postavljanju državljanov na prvo mesto in uvrščanju socialne vključenosti med najpomembnejše prednostne naloge svojega političnega programa.

Večja dostopnost mest in družb za invalide je po njenih besedah nujno potrebna. Ljubljani in drugim mestom, ki so sodelovala na natečaju, se je zahvalila za prizadevanje za uresničevanje tega cilja. Izrazila je upanje, da bodo dosežki teh mest navdih za druga mesta, pa tudi za vse regionalne in nacionalne organe.

Invalidi sodelujejo pri oblikovanju mestnih politik

Ljubljana je bila leta 2016 imenovana za zeleno prestolnico Evrope. Dostopnost je zdaj vključena v splošno mestno politiko in delo, pri čemer se na to temo osredotoča poseben mestni posvetovalni organ za odpravljanje arhitekturnih in komunikacijskih ovir. Starejši in invalidi neposredno sodelujejo pri oblikovanju mestnih politik.

Razmere v Ljubljani so se skozi leta zelo izboljšale z nenehnim napredovanjem na področju dostopne urejenosti. Mesto ima skupen načrt za izboljšanje dostopnosti in trajnosti. Zgradilo je prek 4000 neprofitnih stanovanjskih enot, invalidom in starejšim pa je oddalo v najem 272 prilagojenih stanovanj.

Uradno spletišče Ljubljane je v skladu s smernicami za dostopnost spletnih vsebin, pripravljenimi v okviru pobude za spletno dostopnost. V šolah in vrtcih se izvajajo ukrepi za vključevanje invalidnih otrok, učitelji pa hodijo na usposabljanja, ki jim zagotavljalo ustrezne kvalifikacije.

Ljubljana je poskrbela tudi za dostopnost zaščitenih stavb in zgodovinske dediščine. Zeleno in dostopno mestno središče poleg tega pozitivno vpliva na splošno kakovost življenja in socialno vključenost vseh prebivalcev, so še zapisali v Bruslju.