V ospredju pozornosti vlagateljev je bilo v preteklem tednu tudi dogajanje na naftnem trgu. Skladno s pričakovanji tržnih udeležencev so se članice in nečlanice Opeca na četrtkovem zasedanju na Dunaju dogovorile o podaljšanju programa omejenega črpanja nafte, ki sicer poteče marca 2018. Države članice in nečlanice Opeca z Rusijo na čelu bodo kot odgovor na presežno količino ponudbe na trgu nadaljevale z 1,8 milijona sodčkov manj načrpane nafte na dan vsaj še do konca leta 2018. Rast cene severnomorske nafte Brent, ki se je od letošnjega dna doseženega v juniju zvišala že za več kot 30 odstotkov (v evrih), se je posledično nadaljevala tudi pretekli teden. Cena tekočega zlata je tako teden končala nad 63 dolarji za sodček, kar predstavlja najvišjo raven vse od julija 2015.

Precej manj spodbudno je bilo dogajanje na trgu industrijskih kovin, kjer so v povprečju vse pomembnejše kovine beležile tedenski upad vrednosti, kar se je odrazilo v močnem znižanju tečajev delnic družb s trgov v razvoju. K slednjemu so še dodatno pripomogle nekoliko slabše gospodarske objave z azijske celine, kjer velja izpostaviti nadaljevanje upočasnjene rasti proizvodne aktivnosti na Kitajskem. Anketni indeks prihodnje proizvodne aktivnosti manjših in srednje velikih podjetij (Caixin Markit PMI indeks) je namreč z vrednostjo 50,8 v novembru zaostal tako za napovedmi analitikov kot tudi vrednostmi predhodnega meseca (51,0). Kazalnik sicer še vedno nakazuje na rast proizvodnega sektorja na Kitajskem, a z upočasnjeno stopnjo.

Končuje se sezona objav poslovnih rezultatov družb za tretje četrtletje. Evropska in ameriška podjetja so v omenjenem obdobju v povprečju presegla pričakovanja analitikov tako z rastjo prihodkov kot tudi z rastjo dobičkov, s čimer še naprej podpirajo vrednotenja na delniških trgih. V preteklem tednu so bili sicer najbolj na udaru tečaji delnic tehnoloških družb, kar lahko vsaj deloma pripišemo dejstvu, da bodo koristi nove davčne reforme, ki med drugim predvideva znižanje korporativnega davka s 35 na 20 odstotkov, zelo verjetno najmanjše ravno za tehnološka podjetja, saj ta že zdaj plačujejo precej nižje davke, večinoma tudi po nižji stopnji od znižanega predloga.