Na srečanju sprejeti dokumenti »Seznam dosežkov sodelovanja 16 + 1 v zadnjih petih letih«, »Osnutek srečanja v Budimpešti« in »Seznam dosežkov šestega srečanja voditeljev Kitajske in držav srednje in vzhodne Evrope« predstavljajo razveseljujoče in navdihujoče dosežke. Na srečanju sta Kitajska in Slovenija podpisali »Memorandum Vlade Ljudske republike Kitajske in Vlade Republike Slovenije o skupnem trudu za vzpostavitev Ekonomskega pasu svilne poti in pomorske svilne poti 21. stoletja (En pas in ena pot)«, »Inšpekcijski, karantenski in sanitarni protokol med Državno administracijo za nadzor kvalitete in karanteno Ljudske republike Kitajske ter Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za uvoz čebeljih pridelkov iz Slovenije na Kitajsko« in »Sporazum o projektu na slovenskem letališču v Mariboru«. S podpisom treh sporazumov v prisotnosti voditeljev vključenih držav med skupno podpisanimi 23 sporazumi se Slovenija uvršča v sam vrh. Podpisani dokumenti so po eni strani dokaz hitrega razvoja povezav med Kitajsko in Slovenijo, po drugi strani pa odražajo pozitivni učinek, ki jih ima na razvoj kitajsko-slovenskih odnosov sodelovanje 16 + 1.

V času srečanja sta se sestala tudi kitajski premier Li Keqiang in slovenski premier Miro Cerar ter izmenjala mnenja o dvostranskih odnosih, sodelovanju 16 + 1 in drugih temah. Premier Li Keqiang je izpostavil dosežke sodelovanja Kitajske in Slovenije na področjih kmetijstva, turizma, znanosti in na drugih področjih, pripravljenost kitajske strani za uvoz slovenskih konkurenčnih kmetijskih proizvodov in podporo prizadevanjem, da bi še več kitajskih turistov obiskalo Slovenijo. Izrazil je pripravljenost spodbujanja relevantnih kitajskih podjetij za udeležbo pri slovenski proizvodnji vozil, nadaljnje poglabljanje prijateljskega sodelovanja in širitev razvoja. Li Keqiang je izrazil upanje, da si bosta obe strani prizadevali v največji meri izkoristiti platformo sodelovanja 16 + 1 in skupaj spodbujali sodelovanje med Kitajsko in državami srednje in vzhodne Evrope, kot tudi sodelovanje med Kitajsko in Evropo.

Tudi premier Miro Cerar je povedal, da je Slovenija pripravljena okrepiti sodelovanje med državama na področjih kmetijstva, avtomobilske industrije, turizma, letalstva, znanstvenega raziskovanja, zimskih športov in drugje, širiti sodelovanje na področjih kulture in izobraževanja ter poglabljati stike med prebivalci. Slovenija je pripravljena postati kitajska partnerica in spodbujati preostale države srednje in vzhodne Evrope, pa tudi drugih evropskih držav, k sodelovanju s Kitajsko. Tokratno srečanje v okviru sodelovanja 16 + 1 je bilo že četrto srečanje med Li Keqiangom in Mirom Cerarjem ter bo brez dvoma prispevalo dodatno energijo v nadaljnji razvoj povezav med Slovenijo in Kitajsko.

Iz dneva v dan bolj trdno politično prijateljstvo med državama postaja vse bolj vidno in otipljivo, kar bo prineslo praktične koristi prebivalcem obeh držav. Ob neprestanem poglabljanju sodelovanja med državama bo še več prebivalcev Kitajske lahko okusilo slovenske kmetijske proizvode. Na kitajskem nebu bodo letela lahka letala skupne kitajsko-slovenske proizvodnje. Neposredna letalska povezava, ki jo bosta vzpostavili državi, bo privabila še več ljudi k vzajemnim turističnim obiskom. Vse več bo tudi skupnih investicij kitajskih in slovenskih podjetij. Poleg tega se bo pospešilo sodelovanje med državama na področjih izobraževanja, kulture, športa in na drugih področjih. Pomlad kitajsko-slovenskih odnosov se je resnično začela.

Ye Hao je veleposlanik LR Kitajske v Sloveniji.