Splitčani so v 18. prvenstvenem krogu v gosteh premagali Rijeko z 2:1 in se prvič po petih letih in pol veselili zmage na jadranskem derbiju. V hrvaških medijih je po tekmi prevladalo mnenje, da je bil sobotni poraz igralcev trenerja Matjaža Keka nezaslužen. Odigrali so namreč bolje kot na marsikaterem od 20 predhodnih dvobojev s Hajdukom, na katerih so ostali neporaženi, a so jih uspeh znova stale individualne napake. »Pa je konec še serije proti Hajduku,« je po še petem prvenstvenem porazu na zadnjih sedmih tekmah dejal Matjaž Kek. Sicer zgovorni Mariborčan razočaranja po neuspehu ni mogel skriti, kar se je odrazilo tudi v dolžini novinarske konference po tekmi. Ta je bila ena krajših od njegovega prihoda na Reko pred štirimi leti. »Tako je v nogometu. Vse se je zarotilo proti nam. Grešimo 100-odstotne priložnosti, medtem ko gole prejemamo iz nič,« je, preden je odkorakal iz prostora, novinarjem povedal Kek.

Kriza, ki ji ni videti konca, je prišla do živega tudi reškim navijačem. Največja navijaška skupina Armada je nezadovoljstvo nad vodstvom kluba izrazila že med tekmo. Sprva z odvrženimi baklami na zelenico, nato pa še z vulgarnim transparentom, uperjenim proti predsedniku kluba Damirju Miškoviću. »Odj..., mafija,« so zapisali. Vendar pa je bil to le del sporočila, namenjenega glavnemu operativcu hrvaškega prvaka. Po poročanju reškega Novega lista je del transparenta z napisom – Naša toleranca ima mejo, prišel si na zadnjo postajo – policija zaplenila pred vhodom na stadion.

Razloge za buren odziv navijačev gre iskati v nedavnem sestanku Miškovića z Zdravkom Mamićem v Zagrebu, ki je na Hrvaškem dvignil nemalo prahu. Svetovalec nogometnega kluba Dinamo te dni namreč intenzivno lobira za ponovno izvolitev Davorja Šukerja na čelo Hrvaške nogometne zveze. Čeprav Mišković trdi, da na volitvah ne namerava podpreti ne Šukerja ne njegovega protikandidata Daria Šimića, pa gre navijačem v nos prav pretirano prijateljski odnos s kontroverznim Mamićem.

Zaradi fronte, ki jo je z Miškovićem odprla Armada, so se razmere v klubu močno zaostrile. Celo do te mere, da je četrtkova tekma zadnjega kroga skupinskega dela evropske lige proti Milanu potisnjena na stranski tir. »Žalosten sem,« je sporočilo navijačev komentiral Damir Mišković in za jutri sklical izredno novinarsko konferenco. Na njej naj bi se razgovoril o stanju v klubu in prihajajočih volitvah za predsednika Hrvaške nogometne zveze, izključen pa menda ni niti njegov odstop z mesta predsednika. »Bojim se, da bo v tem primeru največ izgubil klub. To je moj edini komentar. Rijeka ni le klub, je religija te regije. V tem cirkusu bo zato prav regija največja poraženka, česar pa si ne zasluži,« se je na morebiten odhod Miškovića danes odzval Kek.

Nekoliko manj burno je bilo konec minulega tedna dogajanje v petih najmočnejših evropskih ligah. Barcelona, Bayern, Paris St. Germain in Manchester City so tudi po zadnjem odigranem krogu v svojih prvenstvih ostali na vodilnih mestih. Do zamenjave pri vrhu je prišlo le v Italiji, kjer je Inter izkoristil spodrsljaj Napolija proti Juventusu (0:1). Milančani so z izidom 5:0 odpravili Chievo in dosegli najvišjo zmago v sezoni. Zmaga bi lahko bila še prepričljivejša, saj so proti vratom Verončanov sprožili kar 39 strelov. Od slovenskih predstavnikov na tekmi sta vseh 90 minut odigrala Samir Handanović pri domačih in Valter Birsa pri gostih, medtem ko si je Boštjan Cesar poraz svojega moštva ogledal s klopi.