Slovenska reprezentanca v dvoranskem nogometu odšteva dneve do začetka evropskega prvenstva, ki bo od 30. januarja do 10. februarja prihodnje leto potekalo v Ljubljani. Izbrana vrsta selektorja Andreja Dobovičnika se bo jutri ob 19. uri v Litiji pomerila s slovito Portugalsko, tekmeca pa bosta ponovila vajo tudi v sredo v Stožicah.

Slovenija bo evropsko prvenstvo odprla s tekmo proti Srbiji, organizatorje pa je prijetno presenetil odziv navijačev, saj bodo kmalu začeli prodajati tudi vstopnice za tribuno pod stropom. Obisk sta potrdila tudi nekdanja slavna nogometaša Luis Figo in Dejan Stanković. Slovenski selektor Dobovičnik pravi, da bodo Portugalci jutri in v sredo zahteven preizkus za njegovo selekcijo. »Gre za velesilo v dvoranskem nogometu. Tekmi bosta med drugim dali odgovore, v kakšni formi smo in kaj bo treba še postoriti do začetka prvenstva,« je povedal Andrej Dobovičnik. V Stožicah bodo tudi preizkusili igralno površino, ki so jo postavljali petnajst ur.

Največji zvezdnik portugalske vrste je Ricardinho, ki mu v domovini pravijo O Mágico (čarodej). Že štirikrat je bil izbran za najboljšega igralca dvoranskega nogometa na svetu, v zadnjih štirih sezonah pa nastopa za španski klub Inter FS. Ker je že večkrat gostoval na slovenskih tleh, pravi, da se pri nas počuti kot doma. »Z nestrpnostjo pričakujem začetek evropskega prvenstva, kjer bo Portugalska ciljala na najvišja mesta. Med favoriti je tudi slovenska reprezentanca, ki ima odlično zasedbo,« je ob druženju s slovenskimi novinarji dejal Ricardinho. Portugalec je tudi eden glavnih ambasadorjev dvoranskega nogometa, za katerega si želi, da bi postal olimpijski šport. V ta namen se je povezal s številnimi zvezdniki madridskega Reala in jih prosil, naj podprejo dvoranski nogomet na poti k večji uveljavitvi.

Ricardinho je sicer začel športno kariero kot nogometaš na velikih igriščih, a je zaradi prefinjene tehnike presedlal v dvorane. Večkrat mora odgovarjati na vprašanja, ali v tehničnem znanju prekaša argentinskega virtuoza Lionela Messija ali rojaka Cristiana Ronalda. »Dvoranskega nogometa ne igram zaradi primerjav z zvezdniki. Želim zgolj uživati v igri. Rad si pogledam posnetke drugih reprezentanc in se tako sproti učim novih trikov. Vsakemu nogometašu koristijo veščine, ki jih prinaša dvoranski nogomet,« je povedal Ricardinho, ki bo proti Sloveniji odigral že 150. tekmo za Portugalsko.