Tomaž Kavčič je danes postal sedmi selektor članske nogometne reprezentance v samostojni Sloveniji. Člani slovenske nogometne vlade so soglasno podprli 64-letnega strokovnjaka za mandat do konca evropskega prvenstva 2020, ki ga bo gostilo kar 13 držav. »Kavčič je najboljša možna izbira. Pozna razmere in igralce, saj že vse življenje deluje v slovenskem nogometu, zato je bila odločitev logična in lahka. S Tomažem bomo prišli do želenega cilja, ki je uvrstitev na evropsko prvenstvo. Tega cilja mu sploh ni bilo treba postaviti, ker si ga je postavil sam,« je odločitev pojasnil predsednik NZS Radenko Mijatović.

Kavčič, ki je s 64 leti najstarejši selektor ob prevzemu funkcije, bo delo uradno začel 1. januarja 2018. Iz dobro obveščenih virov smo izvedeli, da bo strošek za strokovni štab Kavčiča in sodelavcev približno enak, kot je bil v mandatu Srečka Katanca. Razlika je le v tem, da bo imel Kavčič nižjo plačo od predhodnika, da bodo lahko bolje kot doslej plačani pomočniki. »NZS je finančno stabilna organizacija, da ni treba varčevati pri selektorju,« je pojasnil Mijatović, ki lahko za strokovni štab članske vrste nameni okoli 250.000 evrov na leto. O sodelavcih, ki jih bo izbral, Kavčič še ni hotel govoriti, a ni dvoma, da bo eden izmed izbrancev Robert Englaro, s katerim sodeluje že deset let. Zelo ceni tudi delo Igorja Benedejčiča, ki je zelo uspešen selektor mlajših selekcij na NZS. Ko je bil Kavčič selektor mlade reprezentance do 21 let, je bil trener vratarjev Borut Mavrič iz Gorice.

Na predstavitveni tiskovni konferenci je bilo očitno, da se Kavčič veliko bolje znajde na igrišču in v slačilnici kot pred mikrofoni, saj ni mogel skriti živčnosti in treme. Grizel si je spodnjo ustnico in se med poslušanjem vprašanj malce tudi popraskal po nogi. Njegovi odgovori so bili kratki, pogosto formalni in zelo diplomatski, torej brez besed za udarne naslove. »Vse moje ekipe so doslej skušale igrati nogomet. O slogu in postavitvi bom lahko več povedal, ko pridejo prve tekme. Veliko bo treba narediti za moštveni duh, saj smo skupaj ob vsaki akciji zgolj nekaj dni. Na vsaki tekmi bomo igrali na zmago. To je logičen cilj. Vsaka tekma je posebna in ima več možnih razpletov. Imamo kakovostno in konkurenčno ekipo, da se lahko kosamo z vsemi tekmeci. Če je pristop pravi in vsi strmimo k istemu cilju, smo lahko uspešni proti vsakemu nasprotniku. Treba je verjeti v uspeh in to prenesti na igralce,« je o ciljih spregovoril Tomaž Kavčič. Visoke cilje ima že v novoustanovljeni ligi narodov, ki se bo začela jeseni prihodnje leto, saj je skozi to tekmovanje možna tudi uvrstitev na evropsko prvenstvo.

Najprej bo opravil pogovore s ključnimi igralci. Obiskal bo Boštjana Cesarja, ki je še vedno kapetan reprezentance in mora pojasniti, kaj načrtuje. Naslednji na seznamu za obisk je Kevin Kampl. »Slovenija potrebuje vsakega dobrega igralca. A ta igralec, Kampl ali kdor koli drugi, mora priti na zbor s čisto glavo, da ve, zakaj je v reprezentančni bazi. Kampl rad igra za Slovenijo, a z njim se bo treba temeljito pogovoriti. Če bo vse v redu, bo tukaj, sicer pa ne,« je o eni najbolj vročih tem razložil Kavčič. Na klopi Slovenije bo debitiral marca na prijateljski tekmi z Avstrijo v Celovcu. Če Slovenija v novoustanovljenem pokalu narodov ne bo v isti skupini kot Črna gora, se bo z njo pomerila marca v Stožicah, kjer naj bi junija gostovala ena izmed velikih reprezentanc, ki bo nato nastopila na svetovnem prvenstvu v Rusiji.