Apple naj bi neplačane davke začel vračati v prvi četrtini leta 2018, je potrdil irski finančni minister Paschal Donohoe. Potrdil je tudi, da se bo v kratkem srečal z evropsko komisarko za konkurenco Margarethe Vestager, da jo obvesti o zadnjih napredkih dogovora.

Evropska unija je že v lanskem letu Irski odredila, da mora od Appla izterjati 13 milijard evrov nedovoljenih davčnih olajšav z obrestmi. Irska tega do odrejenega roka ni storila, zato se je Evropska komisija odločila tudi za tožbo zoper Irsko na Evropskem sodišču.

Država naj bi korporaciji omogočila, da med letoma 2003 in 2014 ni plačala skoraj nič davka na evropske dobičke, vsekakor pa je plačala »bistveno manj od drugih podjetij,« so zapisali v Evropski komisiji. Vestagerjeva je takrat zatrdila, da je dodelitev davčnih ugodnosti nekaterim podjetjem, kot je Irska storila s korporacijo Apple, v nasprotju z zakoni in načeli varovanja konkurence v EU.

Irska je sicer gospodarski uspeh dosegla kot vstopna točka multinacionalkam na trg EU, pri čemer jim je nudila nizko stopnjo obdavčitve. Država se zdaj boji, da bi s spoštovanjem odločitve komisije in pobranim denarjem od Appla iz države odgnala morebitne nove vlagatelje.