V A1 Slovenija so napovedali spremembe mesečnih naročnine na paketih s fiksnim internetom in televizijo. Cene mesečne naročnine za pakete A1 Kombo, ki vključujejo internet, televizijo in fiksno telefonijo, bodo s 1. januarjem zvišali za dva do štiri evre. Hkrati se bo v teh paketih zvišala tudi višina popusta za izklopljeno storitev televizije.

Ostali paketi za zasebne in poslovne naročnike z vključeno televizijo se bodo pri A1 podražili za tri evre, paketi za zasebne uporabnike, ki ne vsebujejo televizije, pa za en evro. Cene mesečnih naročnin na pakete v kabelskih omrežjih se ne bodo spremenile, pri opciji TV AS LTE pa se bo podražila za dva evra.

Telekom Slovenije bo podražil tudi mobilne pakete

Do spremembe mesečne naročnine prihaja, ker je več ponudnikov televizijskih programov (predvsem Pop TV, Kanal A, Brio, Kino, Oto, Planet TV, Sport Klub) v letošnjem letu znatno povišalo cene svojih vsebin, ta trend pa se nadaljuje tudi v prihodnjem letu, so pojasnili v A1 Slovenija.

»Ker te programe naši naročniki največ gledajo, jih želimo obdržati v naši ponudbi. Poleg tega se povečujejo tudi stroški najema fiksnega omrežja in investicije v nadgradnjo fiksne infrastrukture,« so dodali.

Spremembe naročnine na mobilnih paketih pri A1 ne načrtujejo, drugače pa je pri Telekomu Slovenije, kjer so v teh dneh svoje uporabnike obvestili, da se bo mesečna naročnina mobilnih naročniških paketov s 1. januarjem zvišala za 1,04 evra. Mesečna naročnina klicnih opcij za poslovne uporabnike se bo zvišala za 1,04 evra, storitev mobilnega interneta pa za dva evra.

Telemach in T2 zaenkrat ne bosta zviševala cen

Paketi Top Trio, ki pri Telekomu združujejo ponudbo interneta, televizije in telefonije, se bodo podražili za 2,04 do 5,04 evra. Že za december so sicer za te pakete napovedali postopno nadgraditev na višje hitrosti, nekatere pa bodo januarja obogatili s tremi novimi programi.

Operaterji so pakete, ki vključujejo televizijske programe, začeli dražiti potem, ko je medijska hiša Pro Plus sredi januarja svoja najbolj gledana programa Pop TV in Kanal A umaknila iz omrežja prizemnih oddajnikov, prek katerega so ju potrošniki lahko sprejemali brezplačno prek navadnih sobnih ali strešnih anten.

Ta programa sta tako po 16. januarju postala dosegljiva le prek ponudnikov kabelske oz. IP-televizije in satelitske televizije, hkrati pa je Pro plus od operaterjev, ki ponujajo plačljive platforme za spremljanje TV-programov, izpogajal nadomestilo za prikazovanje obeh programov in njihovo ohranitev v osnovnih shemah. Julija mu je sledil še Planet TV.

Pri Telemachu in T-2 tokrat ne napovedujejo podražitev. »V primeru kakršnihkoli sprememb bomo naše uporabnike o tem ustrezno in pravočasno obvestili,« so na vprašanje STA odgovorili iz Telemacha.