Podatki kažejo, da smo ljudje glede ogrevanja pozimi kar nekoliko razvajeni. Namesto da bi temperature nastavili na priporočljive, radi prostore prekomerno ogrevamo in v njih uživamo v kratkih rokavih. Zagotovo bi bilo primerneje, če bi se oblekli letnemu času primerno in na primer v dnevni sobi sedeli v jopici ali puloverju.

Priporočene temperature

Že v šoli nas učijo, da so priporočene temperature po navadi nekoliko nižje od tistih, ki nas jih je večina pripravljena sprejeti. Za bivalne prostore, kot sta jedilnica in dnevna soba, se priporoča od 20 do 22 stopinj, za kuhinjo pa celo kakšna stopinja manj, saj se v njej veliko toplote nabere tudi zaradi uporabe gospodinjskih aparatov. Poleg aparatov, namenjenih kuhanju, del toplote oddajajo tudi pomivalni stroj in celo hladilnik. Za dober oziroma kakovosten spanec strokovnjaki priporočajo temperaturo med 16 in 18 stopinjami, saj sicer spanec ni udoben. Tudi za sobo, v kateri spi dojenček, se z zdravstvenega stališča priporoča zgolj 18 stopinj. Višje temperature so primerne za šoloobvezne otroške sobe, prav tako v prostorih, kjer se otroci igrajo. Tam je primerna temperatura okoli 22 stopinj Celzija, medtem ko je lahko kopalnica ogreta tudi za dve stopinj več. V hišah in stanovanjih s talnim ogrevanjem je treba poskrbeti, da temperatura tal ni previsoka. Priporoča se temperatura tal 25 stopinj, še zlasti v prostorih, kjer se veliko zadržujemo ali kjer se otroci igrajo na tleh.

Varčevanje pri ogrevanju

Eden najučinkovitejših načinov varčevanja pri ogrevanju je, da v prostorih znižamo temperaturo za stopinjo ali dve. Kadar imamo namesto 20 stopinj v prostoru 23 stopinj, so stroški ogrevanja večji za 18 odstotkov. Prav tako poskrbimo, da so grelna telesa prosta, da niso za večjim pohištvom ali težkimi zavesami. Poskrbimo tudi za dobro tesnjenje. Ravno tako v primeru, da imamo večje steklene površine, čez noč spustimo rolete, zastremo žaluzije in zagrnemo zavese. Podnevi pa je ravno obrnjeno – pred jutranjim odhodom od doma jih odgrnemo, še zlasti takrat, kadar naj bi bil dan sončen. (ea)