»Dejanje ste storili zavestno in hote. Z naklepom, ki se je porodil tisti trenutek. Če takega namena ne bi imeli, noža ne bi zarinili vanjo. Ne enega, 24 vbodov ste ji zadali z osem centimetrov dolgim žepnim nožem. Grozljivo. In to je imel senat v mislih pri odločanju, kakšno kazen naj vam določi,« je v obrazložitvi sodbe poudarila sodnica celjskega okrožnega sodišča Marjana Topolovec Dolinšek. Sodni senat pod njenim vodstvom je Zvoneta Laubiča za umor žene Yolande Rodriguez na zahrbten in grozljiv način obsodil na 26 letno zaporno kazen, čeprav je tožilstvo zahtevalo še dve leti več.

Spomnimo, da se je vse zgodilo tako hitro, da žrtvi niso mogli pomagati niti reševalci, ki so prvega aprila lani malo pred pol dvanajsto uro dopoldan, hitro prispeli na kraj zločina. Usodnega dne se je Laubič z ženo in njunim štiriletnim sinom v nakupovalnem centru sestal zaradi stikov z njunim sinom. A namesto, da bi se mu res posvetil, je vso svojo energijo usmeril v prepričevanje svoje žene, sicer po rodu iz Dominikanske republike, da bi se vrnila k njemu. Ona pa se je njegovim dotikom vztrajno izmikala, kar je bilo videti tudi na posnetkih varnostnih kamer, ki so jih pregledali na sodišču.

Yolanda Rodriguez se je od Zvoneta Laubiča odselila januarja lani, potem ko je bil do nje večkrat fizično in psihično nasilen, imel pa je tudi težave z alkoholom. Ker je bila sita njegovih agresivnih izbruhov, se k njemu ni več nameravala vrniti, našla pa si je tudi drugega partnerja, kar je le še podžgalo Laubičevo ljubosumje.

Grozovito in zahrbtno

Spomnimo, da je obtožnica Laubiču sprva očitala, da je ženi vzel življenje iz nizkotnih nagibov in ljubosumja. Ko pa je svoje mnenje na sodišču podala izvedenka sodne medicine, ki je razkrila, koliko vbodov in vreznin je utrpela pokojna in s kakšno silo ji jih je zadal z žepnim nožem, ki ga je prej vzel iz svojega avtomobila, je tožilka obtožnico modificirala v umor na grozovit in zahrbten način.

V sklepni besedi je poudarila, da je Laubič svoj zagovor spisal zelo premišljeno, velik delež krivde za to, kar se je zgodilo, pa pripisal umorjeni in njenemu novemu partnerju. Zamolčal pa je, da je bil v preteklosti do nje že večkrat nasilen. Zaradi nasilništva so ga dvakrat zaprli celo v Dominikanski republiki, kjer se je Rodriguezova zaradi tega celo zadolžila in tam pustila svojega 15-letnega sina. Od Laubiča je pobegnila večkrat, a se je k njemu tudi vračala, saj ni imela kam iti. Njeno osemletno hčerko, ki jo je imela od prej in je z njo pripotovala v Slovenijo, pa je Laubič zmerjal s »črno kravo«, smo lahko slišali na sodišču. Nasploh je podrobnosti iz njunega življenja Laubič na sodišču prikazoval zelo izkrivljeno, sebe pa želel prikazati kot žrtev, je poudarila tožilka, ki so jo med opisovanjem, kako je Rodriguezovo umoril pred očmi njunega štiriletnega sina, ki ga je pred tem posadil v avto, parkiran na avtobusni postaji pri Citycentru, premagale solze.

Umoril mamo treh otrok

In ne le njunemu sinu, Laubič je vzel mamo še dvema otrokoma, je poudarila. In sklenila, da je za takšno brutalno dejanje primerna kazen 28 let zapora. Nasprotno je menil Laubičev zagovornik, ki je senatu predlagal, da Laubiča spozna za krivega uboja na mah, in to v afektu. Pred izrekom sodbe se je še enkrat oglasil tudi Laubič. »Obžalujem vse, kar se je zgodilo. Res mi je žal in bolečina je vedno hujša, čeprav se to morda ne vidi, ker ni več solz,« je dejal in poudaril še, da mu je žal tudi za to, da so otroci ostali brez staršev.

Kako hude rane je zadal Rodriguezovi, je v obrazložitvi sodbe Laubiča še enkrat spomnila tudi predsednica senata. »Umor na zahrbten in grozovit način pomeni, da ste žrtvi prizadejali mučne in hude bolečine, ki so povzročile tudi smrt. Čeprav vam je jasno in naravnost povedala, da z vami ne želi več živeti, ste vztrajali, da naj si premisli. Verjamemo, da ste jo imeli radi, a na svoj način,« je dejala. Senat pa tudi ni sledil zagovorniku, da je Laubič ravnal v afektu, ko je pristopil do Rodriguezove. »Nobene nekontrolirane reakcije ni bilo, saj ste po dejanju sami klicali na center za socialno delo, obvestili ste tudi policijo, medtem ko ste se vozili po avtocesti proti Slovenski Bistrici, pa ste se ves čas pogovarjali tudi s sinom. Ravnali ste torej prištevno,« je še dejala predsednica senata. Sicer pa je bilo iz izvedenskih mnenj jasno, da ima Laubič mešano osebnostno motnjo, nikakor pa v času dejanja ni bil bistveno zmanjšano prišteven. Sodba še ni pravnomočna, saj je zagovornik že napovedal pritožbo, o pritožbi bo, je dejala, razmislila tudi tožilka.