Raziskava, ki je zajela več kot 2000 mladih moških, je pokazala, da je bilo med plešastimi in osivelimi več takšnih, ki so trpeli za koronarnimi arterijskimi boleznimi, kot med ostalimi, ki niso imeli težav s plešo in sivimi lasmi. Izsledke študije Evropskega združenja za kardiologijo bodo predstavili na 69. letni konferenci Indijske kardiološke družbe v Kolkati.

Plešavost je dejavnik tveganja, na katerega ne moremo vplivati

»Ta študija kaže, da identifikacija moških s prezgodnjo plešavostjo in osivelostjo omogoča lažjo prepoznavnost tistih, pri katerih je tveganje za razvoj srčnih bolezni večje,« je povedal dr. Mike Knapton, pomočnik direktorja pri BHF. Pri tem je poudaril, da to ni nekaj, na kar lahko vplivamo, kot lahko to storimo pri nekaterih drugih dejavnikih tveganja kot sta recimo visok holesterol in krvni tlak, kjer lahko z načinom življenja dosežemo veliko.

V raziskavi so pod drobnogled vzeli 790 moških, mlajših od 40 let, ki se spopadajo s koronarno arterijsko boleznijo, in 1270 zdravih moških podobne starosti, ki so predstavljali kontrolno skupino.

Pri moških so nato ocenili stopnjo plešavosti in osivelosti ter te podatke primerjali s simptomi bolezni srca.

Razlog je morda v procesu biološkega staranja

Ugotovili so, da je med moškimi, ki imajo težave s srcem, več takšnih, ki so prezgodaj osiveli in izgubili lase, in sicer kar 50 odstotkov, v primerjavi z zdravimi moškimi, kjer se je prezgodnja plešavost in osivelost pojavila le pri okoli tretjini. Torej petkrat pogosteje kot pri »zdravih« moških.

V skupini, v kateri so bili moški s težavami s srcem, je bilo kar 49 odstotkov plešastih posameznikov v primerjavi s 27 odstotki v skupini zdravih moških, kar pomeni, da gre za 5,6 krat večji dejavnik tveganja.

Medtem je debelost, ki je znan dejavnik tveganja za srčne bolezni, povezana s samo štirikrat večjim tveganjem za nastanek bolezni.

»Razlog za povezavo med plešavostjo in težavami s srcem bi mogoče lahko bil v procesu biološkega staranja, ki je morda pri nekaterih bolnikih hitrejši, kar se lahko odraža tudi v spremembah las,« je povedal dr. Kamal Sharma, eden vodilnih raziskovalcev pri študiji.