Evropski poslanci bodo na zasedanju parlamenta v Strasbourgu med 11. in 14. decembrom med drugim odločali o sprejetju nove direktive, ki prepoveduje dodajanje fosfatov tudi zmrznjenemu mesu, poročajo tuji mediji. Gre za snovi, ki naj bi bile škodljive zdravju, med drugim nekatere raziskave kažejo tudi na povezavo med uživanjem fosfatov in povečanim tveganjem za srčne bolezni.

Zaradi fosfatov se meso ne izsuši niti po nekaj dnevni peki

Uporaba fosfatnih dodatkov pri pripravi mesa je v EU večinoma že prepovedana, toda le tam, kjer so omejeni dodatki uporabljajo za zaščito okusa in zadržujejo vodo. Vendar evropska zakonodaja zaenkrat še ne prepoveduje njihove uporabe v zamrznjenem mesu kebaba. Tako pripravljeno meso pa uporablja večina prodajalcev te mesne specialitete, ki mesa sicer ne pripravljajo mesa sami, temveč ga kupujejo globoko zamrznjenega. S fosfatnimi dodatki obdelano meso za kebabe je kompaktnejše in se ne izsuši, kljub temu da se na palici vrti in peče po več dni.

Ni tehnoloških dokazov za nujno uporabo fosfatov v zamrznjenem mesu

O predlogu Evropske komisije, ki bi dovoljevala uporabo fosforne kisline, fosfatov in polifosfatov v mesu za kebabe iz ovčetine, jagnjetine, teletine, govedine ali perutnine je Odbor za zdravje Evropskega parlamenta prejšnji teden sicer že glasoval in predlogu odločno nasprotoval. A če ga bo evropski parlament zavrnil, bo predlog poslan nazaj Evropski komisiji. »Ni tehnoloških dokazov za nujno uporabo fosfatov v zamrznjenem mesu«, so prepričane nekatere poslanske skupine, ki predlogu komisije nasprotujejo.