Ampak bodimo praktični; verjetno nam je vsem jasno, da je samo in zgolj vsebina neke dejavnosti tisti kriterij, ki to dejavnost dela humanitarno, nikakor pa ne to, kdo jo izvaja. A v resnici in na žalost ni tako. Recimo, humanitarna je dejavnost društva, ki skrbi za žrtve nasilja in upravlja varno hišo, niso pa humanitarne identične dejavnosti Zavoda EMMA, in to samo zato, ker so zavod. Še en primer, da bo jasno: statusa humanitarne organizacije nima Anina zvezdica, imajo pa ga klubi Lions, čeprav oboji počnejo natanko enake stvari – zbirajo prostovoljne prispevke in jih namenjajo za humanitarne namene.

Zato ministrstvo za zdravje sprašujemo kot ljudje ljudi, ali resnično mislite, da dejavnosti Zavoda EMMA in Anine zvezdice niso humanitarne? Ali resnično mislite in stojite za tem, da si samo zato, ker EMMA in Anina zvezdica nista društvi, ne zaslužita statusa humanitarne organizacije?

Drži, pridobitvi statusa humanitarne organizacije zavodu stoji na poti zakon o humanitarnih organizacijah. Ampak, a nimate ravno vi na ministrstvu za zdravje v rokah škarje in platno, da takšno nelogično prakso spremenite? Da vas spomnimo, spremembo omenjenega zakona smo ravno vašemu ministrstvu že večkrat predlagali in tudi naleteli na obljube, a pri teh je zadeva tudi ostala. Še sreča, da EMMA in Anina zvezdica ne čakata na obljube; veste, pri humanitarni dejavnosti se samo z obljubami ne da kaj prida pomagati.

Uroš Bonšekvodja za odnose z javnostmi CNVOS – Centra za informiranje, sodelovanje in razvoj nevladnih organizacij