Kako zelo je v letošnji sezoni izenačena lige ABA, se lepo vidi na primeru Petrola Olimpije. Po porazu proti Cedeviti v 7. krogu se je že spogledovala z dnom lestvice, po treh zaporednih zmagah proti MZT, Partizanu in danes FMP v Tivoliju pa je že ujela četrto mesto. A uspeh proti Beograjčanom je imel svojo ceno. Novo poškodbo je namreč staknil Američan Talor Battle.

»Posebno dobro moramo paziti na Filipa Čovića, okoli katerega se pri FMP vrti cela igra,« je pred današnjo tekmo opozarjal trener Olimpije Gašper Okorn in svoje igralce na 28-letnega organizatorja igre dobro pripravil. Talor Batte je bil od uvodnega sodniškega meta ves čas tesno ob njem, ob blokih robustnega Michaela Ojoja pa je dobro pomagal Jordan Morgan, ki mu ni dovolil prodorov. Ljubljančani so tako prvi koš iz igre dobili šele v četrti minuti, in to v trenutku, ko je Čović prvič ušel Battlu in našel prostega soigralca. Napad zmajev je s povratkom Američana dobil raznovrstnost, v kateri pa trener Okorn in gledalci dolgo niso mogli uživati. V 16. minuti je namreč po enem izmed prodorov zašepal in odskakljal do klopi, nato pa se v bolečinah zvijal na parketu. Zdelo se je, da je obnovil poškodbo mečne mišice, ki si jo je natrgal na obračunu proti Mega Bemaxu sredi oktobra, a se je izkazalo, da je nastradala zadnja stegenska mišica. Tokrat naj ne bi šlo za natrganino, a bodo v klubu natančnejše podatke dobili po jutrišnjih temeljitih zdravniških pregledih.

Olimpija je na glavni odmor odšla s tremi točkami naskoka, v drugi polčas pa vstopila slabo, a nato hitro vzpostavila ravnotežje na parketu. V napadu so glavno breme nosili Hrovat, Morgan in Lorbek, ki so dosegli vse točke v tretji četrtini in tako poskrbeli, da je njihovo moštvo tudi v odločilnih deset minut vkorakalo s prednostjo. Hitri trojki sta gostom vlili samozavest, Okorna pa prisilili, da je na parket znova poslal Morgana in Lorbka, ki jima je namenil nekaj trenutkov za oddih. Zmaji so nemudoma naredili delni izid 10:0, pri čemer je pomemben delež z igro v obrambi dodal tudi Devin Oliver, ki je kljub silnim bolečinam v zapestju stisnil zobe. Američan je slabi dve minuti pred koncem zadel še izredno pomemben met za tri točke in tako moštvu pomagal do izredno pomembne pete zmage v jadranskem tekmovanju.

»Tokrat smo se držali dogovorov v obrambi, solidno omejili Čovića in še bolje Ojoja. Predvsem v drugem polčasu je žoga lepo krožila, fantje pa so iskali razpoložene posameznike. Kljub zmagi bi dodal, da z enim očesom gledam proti dnu lestvice in razliki, ki jo delamo. Igralci si želijo super rezultata in imajo zaradi lažjega razporeda velike oči. A treba je umiriti konje in biti potrpežljiv, kot smo bili tokrat, ko smo FMP lomili 35 minut in ga na koncu dobili,« je povedal Gašper Okorn.

Liga ABA, ostali izidi 10. kroga: Cedevita – MZT Skopje 77:65 (24:8, 44:33, 62:55, Musa 18; Pavlićević 18), Budućnost – Partizan 86:79 (24:20, 55:43, 71:69, Gordić 19; Miller 22), Mornar – Cibona 78:82 (23:19, 39:46, 62:61, Needhman 24; Žorić in Novačić po 23), danes ob 18. uri: Mega B. – Zadar, C. zvezda – Igokea.