Slovenska reprezentanca je na tretji postaji svetovnega pokala v smučarskih skokih v Nižnem Tagilu v Rusiji izpolnila osnovni cilj s tekmovalcem med najboljšo deseterico, a danes ni nadgradila lepega ekipnega nastopa s sobotne tekme s tremi tekmovalci med prvimi trinajstimi. Najboljša slovenska uvrstitev konca tedna je deveto mesto Anžeta Semeniča, ki je na sobotni preizkušnji tako dosegel najboljšo uvrstitev v karieri v svetovnem pokalu. »Zadovoljen sem z uvrstitvijo, a marsikatero stvar moram še popraviti. Z dosežkom dosedanje kariere sem dobil potrditev, da sem dobre skoke iz poletne sezone prenesel tudi na sneg,« je povedal Anže Semenič, ki je bil danes 21.

Peter Prevec po 13. mestu ostal brez točk

Čeprav ima Timi Zajc šele 17 let, je že na prvih dveh tekmah svetovnega pokala v karieri osvojil točke za 12. mesto v soboto in 22. danes. Obenem je pokazal psihično trdnost in napadalnost, saj je na obeh tekmah v finalu izboljšal uvrstitev, v soboto kar za 15 mest, v nedeljo pa za šest. »Obakrat sem imel v prvem skoku malo smole z vetrom. Sploh drugi skok v soboto je bil fenomenalen in sem zelo zadovoljen. Stati na mestu vodilnega je odličen občutek. Upam, da bom večkrat v karieri,« je vtise strnil Timi Zajc.

Jernej Damjan ni ponovil uspeha iz Ruke, saj je bil v soboto 18., danes pa je z desetim mestom pokazal, da je konkurenčen najboljšim. »Ni bilo tistih pravih občutkov, ki so v Kuusamu prišli kar sami. Zelo sem zadovoljen, da ohranjam stik z vrhom. Pričakovanja za naprej so popolnoma enaka, kot so bila do zdaj. To je ohranjati sproščenost in prave občutke. Ti zelo hitro lahko izginejo, rad pa bi, da so čim dlje vsaj približno tako dobri, kot so do zdaj,« je menil Jernej Damjan. Najbolj nezadovoljen Rusijo zapušča Peter Prevc. Ko je bil v soboto po prvi seriji šesti in na koncu trinajsti, je že kazalo, da se znova dviguje v formi in bliža deseterici, a je danes naredil tako hudo napako, da je ostal celo brez finala na 40. mestu. Tilen Bartol je osvojil šest točk za 25. mesto, praznih rok pa sta ostala Robert Kranjec in Anže Lanišek, ki je izpadel že v kvalifikacijah.

»Obe tekmi sta bili zelo zahtevni, saj je veter spreminjal smer in moč. Pohvale Anžetu Semeniču za rezultat kariere, Jerneju Damjanu za uvrstitev med deseterico in Timiju Zajcu za prve točke v svetovnem pokalu. Po solidni soboti skoki v nedeljo niso bili na najboljšem nivoju. Izjema je skok Damjana v finalu. Pri Petru ni bilo nič za videti. Tekma je mimo in nove priložnosti bodo naslednji teden,« je povedal slovenski selektor Goran Janus, ki bo moštvo za naslednji tekmi v Titisee Neustadu določil po treningu v sredo v Planici. Nemci so unovčili dobro formo celotne ekipe z zmagama Richarda Freitaga v soboto (danes je bil drugi) in Andreasa Wellingerja.

Slovenke med deset, a daleč od stopničk

Potem ko je Nemka Katharina Atlahus v petek zapravila vodstvo po prvi seriji, je v soboto na srednji in danes na veliki skakalnici v olimpijskem Lillehammerju suvereno osvojila prvo mesto na tekmah za svetovni pokal za ženske. Slovenke so na vseh tekmah dosegle uvrstitve med najboljšo deseterico, a od zmagovalnih stopničk so še zelo oddaljene. V soboto je bila Špela Rogelj deveta, Nika Križnar pa deseta, danes pa je bila najboljša Urša Bogataj na osmem mestu. »Gremo korak za korakom. Vse tekmovalke napredujejo, a na tekmah še niso pokazale takšnih skokov, kot sem jih videl doma na treningu. Zelo vesel sem za Bogatajevo. Tudi Nika Križnar bi bila tudi v nedeljo med deset, a njena kronična težava ostaja doskok. Klinčeva spada više kot trenutno kažejo rezultati. Ima še nekaj rezerve v opremi, ki ji tukaj ni najbolj odgovarjala. Rogljeva ima težave s točnostjo na odskočni mizi. Vtičeva je bila vsako tekmo malo boljša,« je nastop ocenil glavni trener slovenske reprezentance Stane Baloh. Naslednji tekmi bosta sredi decembra v Hinterzartnu.