Slovenske rokometašice so uvodni tekmi skupinskega dela svetovnega prvenstva v Trierju končale s presežkom. Le največji optimisti so se proti močnim tekmicam iz Francije in Romunije nadejali točkovnemu izkupičku, izbranke slovenskega selektorja Uroša Bregarja pa so osvojile dve od štirih možnih točk. Bregarjeve varovanke so po sobotni senzacionalni zmagi nad Francozinjami po današnjem hudem boju morale priznati premoč Romunkam, po ponedeljkovem dnevu premora pa se bodo v torek, 5. decembra, ob 14. uri pomerila z Angolkami.

Slovenke so po sobotnemu skalpu nad Francozinjami bržkone naredile odločilen korak k preboju v osmino finala, tako da so današnji obračun s kakovostnimi Romunkami lahko odigrale brez »tekmovalnega pritiska«. Sproščena slovenska reprezentanca je sijajno odprla tekmo, uvodna postava - na vratih Amra Pandžić, na krilnih položajih Neli Irman in Ines Amon, na šestmetrski črti Lina Krhlikar, na zunanjih položajih Tjaša Stanko, Nina Zulić in Ana Gros, slednjo je v obrambi menjala Alja Koren - je povsem zasenčila svetovno prvakinjo iz leta 1962 in nosilko bronastega odličja na svetovnem prvenstvu pred dvema letoma na Danskem.

Slovenska obramba je bila znova na izjemno visoki ravni, pod njihovo kontrolo ni bila le romunska superzvezdnica Cristina Neagu, temveč tudi njene druge zelo sposobne soigralke, v napadu pa je bila naravnost neustavljiva "prva violina" slovenske izbrane vrste Ana Gros, ki je na sobotni tekmi Franciji nasula devet golov. Desna zunanja igralka francoskega Metza se je dobesedno poigravala z Romunkami, v prvem polčasu je dosegla osem golov iz osmih poskusov, po njeni zaslugi so si Bregarjeve varovanke že po devetih minutah priigrale štiri gole prednosti (5:1), najvišje vodstvo pa so si priigrale v 17. minuti (11:6).