Palčke so čudovit prigrizek ali predjed na zabavi ali kakšnem drugem druženju. Odlične pa so tudi za vsak dan le za vas in vašo družinico. Palčke nadvse odlično teknejo kot dodatek h kremni juhi: paradižnikovi, bučni, korenčkovi ali špargljevi.

Priprava domačega listnatega testa je zelo zamudna, zato skočite ponj kar v trgovino. Na voljo je zamrznjeno listnato testo in testo, ki je že razvaljano, zavito v rolico in ga po nakupu lahko nekaj dni hranite kar v hladilniku. Listnato testo je sicer poimenovano tudi masleno testo, saj je narejeno s številnimi plastmi testa in maslom, ki se nahaja med plastni. Med peko se maslo topi, plasti testa pa se med seboj ločujejo. Listnato testo je dobro v slanih in sladkih jedeh.

Zavite palčke lahko pripravite z zelenim ali rdečim pestom. Pesto lahko pripravite tudi doma, skupaj zmiksajte parmezan, baziliko, česen, sol, poper, olivno olje in pinjole ali indijske oreščke.

Že pečene in ohlajene palčke lahko v neprodušno zaprti posodici v hladilniku hranite do enega tedna.

Palčke lahko naredite tudi vnaprej. Pazite le, da jih iz hladilnika vzemete nekaj ur pred postrežbo, da se segrejejo na sobno temperaturo.

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na www.sitfit.si!

RECEPT

SESTAVINE (za več oseb)

1 zavitek listnatega testa

2 žlici rdečega pesta

2 žlici zelenega pesta

4 žlice sveže naribanega parmezana + 1 žlica za okras

bazilikini lističi za okras

PRIPRAVA

Listnato testo odvijte ter pripravite oba pesta. Po dolžini listnato testo narežite na štiri enako velike pravokotnike. Na notranja pravokotnika namažite pesto – na enega zelenega in na drugega rdeči pesto. Na oba namazana pravokotnika naribajte nekaj svežega parmezana.

Potem zunanja pravokotnika položite na namazana – vsakega na svojega. Potem pa oba pravokotnika po dolžini narežite še na štiri enake dele.

Narezane pravokotnike prerežite še po sredini, da dobite 16 tankih pravokotničkov.

Pekač obložite s papirjem za peko. Vsak posamezni pravokotnik primite na obeh straneh s prsti, potem pa zavijajte, da dobite zavite rolice.

Te položite na pekač, potem pa pecite v pečici, ogreti na 200°C približno 10 minut. Pečene previdno vzemite iz pečice in pojejte tople ali ohlajene.