Od štirih Slovencev si pozitivno o ceno zasluži le 30-letni Jakov Fak, ki je ob zgrešenem strelu zasedel deseto mesto (+34,3/1). Ob tem je Fak potrdil, da se po lanski odsotnosti tudi v smučini vrača med najboljše, saj je v odločilnem zadnjem krogu pridobil kar pet mest in si priboril deseterico. Imel je tudi potreben kanček športne sreče saj je 11 tekmovalcev med 10. in 20. mestom ločilo vsega 10 sekund, prav na vrh te piramide pa se je prebil Fak.

Ostali Slovenci so ostali brez točk. Klemen Bauer je bil po treh kazenskih krogih 42., Mitja Drinovec, ki je začel preveč pogumno, je bil eden od deveterice med 107. nastopajočimi, ki so tekmo zmogli brez zgrešenega strela, pa tega ni znal izkoristiti za kakšno točko svetovnega pokala, kot 54. pa si je priboril vsaj zasledovanje. Miha Dovžan, ki je prav tako zgrešil trikrat, bo po današnjem 77. mestu v nedeljo le navijal.

Na tekmi je dolgo kazalo na zmago izkušenega Fourcada, ki je kljub kazenskemu strelu s startno številko 13 prevzel vodstvo. Enkrat je moral v kazenski krog tudi Lesser, ki je imel za zadnji krog devet sekund naskoka pred Francozom, a prednosti ni obdržal. Na drugem streljanju so tekmovalci v boju za vrh odpadali drug za drugim vse do startne številke 94 in Tarjeija Boea. Ta je startal 40 minut za Francozom, imel kot zadnji priložnost za vrh in še kako je bilo napetih zadnjih 3,3 km, v katerih je Boe rešil sedem desetink pred izkušenim Francozom.

Za Norveško in brata Boe je to druga zmaga na drugi letošnji tekmi, saj je bil v četrtek na 20-kilometrski tekmi najhitrejši Johannes Thingnes Boe, ki je bil danes 11., s tremi zgrešenimi streli le desetinko sekunde za Fakom. Fourcade je z današnjim drugim mestom prevzel vodstvo v skupnem seštevku svetovnega pokala, Fak je 11.

V nedeljo bosta v Östersundu še oba sprinta, v katerih bodo na moški tekmi nastopili Fak, Bauer in Drinovec, na ženski pa Anja Eržen in Urška Poje.