Celjani imajo v zadnjem krogu pred več kot dvomesečnim premorom v ligi prvakov zaradi EP na Hrvaškem v Belorusiji prvo zaključno žogico v boju za vsaj šesto mesto, ki še kot zadnje prinaša osmino finala. Slovenski in beloruski prvak si po devetih krogih delita šesto mesto s po petimi točkami, vsak pa ima po dve zmagi, en remi in šest porazov. Edini remi sta pridelala na medsebojni tekmi oktobra v Zlatorogu (33:33), čeprav so Celjani dobre tri minute pred koncem vodili s 33:30. Gostje so nato naredili delni izid 3:0, za nameček so imeli še 20 sekund za zadnji napad in zmago, a ga niso izkoristili. To je bil tretji zaporedni remi med Celjem in Meškovom v zgodovini lige prvakov, kajti tudi oba dvoboja v minuli sezoni sta se končala brez zmagovalca (29:29 v Belorusiji, 36:36 v Sloveniji).

Bebešku se trese stolček

Na oktobrski tekmi so pivovarji prvič v klubski zgodovini doma nastopili v rožnatih dresih v znamenje podpore boju proti raku dojk, a so bili preveč »dobrodelni«. Danes takšna dobrodelnost proti devetkratnim prvakom Belorusije ne pride v poštev, če želijo ostati v boju za osmino finala. Trener Branko Tamše še ne ve, v kakšni zasedbi bo zaradi zdravstvenih težav nastopila njegova ekipa, ki je na sredini pokalni tekmi proti Svišu v Ivančni Gorici (zmaga z 42:31) igrala brez Jake Malusa, Luke Mitroviča, Branka Vujovića in Gala Marguča: »Za nas je vsaka tekma v ligi prvakov najpomembnejša. Meškov je odlična ekipa, ena njenih glavnih prednosti je širok igralski kader, ki lahko igra različne sisteme v obrambi in napadu. Vprašanje je, ali bo lahko v naši ekipi nastopil kdo od poškodovanih igralcev, in če bo, v kolikšni meri bo lahko pomagal. Zato imamo nekaj skrbi, vendar ne bomo jokali. Naredili bomo vse, da se domov vrnemo zadovoljni in veseli, s točko ali celo dvema.«

V Meškovu med 11 tujci iz šestih držav nastopata tudi dva Slovenca in rojena Celjana Vid Poteko in Simon Razgor. Danes bo prišlo tudi do bratskega dvoboja med 32-letnim Simonom Razgorjem (na tekmi v Zlatorogu zaradi poškodbe prepone ni igral) in skoraj štiri leta mlajšim Davidom, kapetanom Celjanov. Pred obračunom s klubom, ki letos praznuje 80-letnico in katerega glavni pokrovitelj je ruski energetski gigant Gazprom, David Razgor pravi: »Točke v obračunih z Meškovom štejejo dvojno, saj smo neposredni tekmeci za napredovanje. Zavedamo se njihove moči in dejstva, da imajo tudi Belorusi enak cilj in željo – zmagati. A smo že velikokrat dokazali, da se lahko najmanj enakovredno kosamo z vsako ekipo v Evropi.« Morebiten poraz proti Celjanom bi lahko dokončno odnesel trenerja Sergeja Bebeška, ki se mu zaradi slabih predstav v ligi prvakov in Sehi že nekaj časa maje stolček. Pred dnevi je pricurljala informacija, da naj bi Bebeška zamenjal Veselin Vujović, trener Kopra in selektor Slovenije, ki naj bi Meškov vodil že kar proti Celjanom. A Črnogorec pravi, da o tem ne ve nič in da ga iz Meškova ni nihče niti poklical.

Babić: Sami odločamo o sebi

Rokometaše Gorenja jutri čaka zadnja tekma v skupinskem delu lige prvakov, na kateri si lahko priigrajo eno od prvih dveh mest, ki peljeta v dodatne boje za osmino finala. Medtem ko je v skupini D vse jasno (prvi Montpellier, drugo Zaporožje), je v skupini C še vse odprto: Skjern 14 točk, Gorenje 12, Ademar Leon in Elverum po 10. Gorenju zmaga na Danskem prinaša prvo mesto, remi drugo, v primeru poraza pa bo mesto odvisno od razpleta tekme Elverum – Ademar, ki se bo začela uro pozneje kot v Skjernu. Če Velenjčani izgubijo, bodo navijali za remi ali zmago Elveruma (ob enakem številu točk so slovenski podprvaki boljši na medsebojnih tekmah), edini črni scenarij za Gorenje za padec na tretje mesto pa bi bila zmaga Ademarja, ki je v seštevku dveh tekem boljši od Slovencev.

Skjern je na devetih tekmah v ligi prvakov doživel le dva poraza, enega proti Gorenju v Rdeči dvorani (29:31). Pred tekmo s podprvakom Danske, pri katerem sta glavna zvezdnika 35-letna Anders Eggert in Bjarte Myrhol, trener Željko Babić meni: »Če bi nam kdo pred začetkom tekmovanja ponudil, da v zadnjem krogu sami odločamo o svoji usodi, da smo torej odvisni le od sebe, bi takoj sprejeli. Imamo dobro izhodišče, zato nismo obremenjeni. Skjern je favorit in najboljša ekipa v skupini, kar potrjuje tudi njegovo prvo mesto, zato nas čaka težka naloga. Če želimo zmagati, bomo morali biti vsi odlični, kar pa je v športu seveda mogoče. Ključno je, da igralci verjamejo v zmago, kajti to je začetek uspeha.«