Nogometaše v prvi slovenski ligi do konca jesenskega dela prvenstva čakata še dva kroga. Najzahtevnejši razpored ima vodilna Olimpija, ki se bo pomerila z Domžalami in Celjem. Prvak Maribor je pred dvobojem z Gorico ostal skoraj brez napadalcev, zato se obeta napeta tekma za naslov jesenskega prvaka. Šele danes bo znano, ali bosta Ankaran in Aluminij sploh lahko odigrala tekmo, saj je igrišče v Dravogradu prekril led. Zaradi zimskih razmer igralci že komaj čakajo na daljši premor, da si bodo napolnili baterije. Morda je v teh dneh dovolj energije za slovenski strelski rekord vseh časov ostalo kapetanu Maribora Marcosu Tavaresu, ki je doslej zabil že 130 ligaških zadetkov.

ANKARAN – ALUMINIJ danes ob 13. uri, sodnik: Vinčić

Tekma visi v zraku. Igrišče v Dravogradu je zasneženo, dodatna težava so nizke temperature, zaradi katerih je sneg pomrznjen. Igrišče naj bi očistili, če pa to ne bo mogoče, bo tekma za kakšen dan prestavljena. Odločitev bo znana šele v današnjih dopoldanskih urah, čeprav se zdi, da je bilo včerajšnje »ugibanje« zgolj nepotrebno odlašanje. Pomrznjenega igrišča namreč strojno ni mogoče očistiti, ne da bi poškodovali zelenico, za ročno odstranjevanje snega in ledu (verjetno) ni dovolj ljudi in tudi ne časa.

Čeprav je tema že stokrat prežvečena, se tudi v tem primeru ponovno kaže vsa bizarnost, v katero je potisnjen ankaranski brezdomec, ki mora v ostro koroško zimo. Mar ne bi vsaj za zadnji dve decembrski tekmi nekdo udaril po mizi in vsem vpletenim svetoval, naj za trenutek sestopijo z vrhov svojega ega in najdejo začasno rešitev? Medtem ko je Dravograd okovan v led, se prazni stadioni v Kopru, Sežani in Novi Gorici nastavljajo decembrskemu soncu. Zgolj predpostavljamo, ampak verjetno bi bilo potrebnih le nekaj klicev, zgolj dva ali trije ljudje bi morali narediti vsaj začasno korak nazaj in principe zamenjati z razumom. Če malce grobo poenostavimo: še v prvi svetovni vojni so naredili predah ob božiču, zakaj ga ne bi pri nas ob Miklavžu? Žal je ob vsem tem pomembna tekma za obstanek v drugem načrtu. Naš namig: 0.

Verjetni postavi – Ankaran: Bužan, Matošević, Pahor, Badžim, Karamatić, Mate, Delgado, Burkić, Vodeb, Meledje, Aluminij: Janžekovič, Jakšič, Martinović, Muminovič, Jurčević, Mensah, Škoflek, Vrbanec, Petrovič, Krajnc, Nunič.

RUDAR – TRIGLAV danes ob 15. uri, sodnik: Obrenović

Trener Marijan Pušnik je specialist za jesenski del prvenstva, kar dokazuje tudi v Velenju. Rudar pod njegovim vodstvom postaja tretja sila v državi, čeprav so v vrhovih kluba še nedavno sedeli sumljivi vlagatelji iz Srbije. Prvi velenjski adut je drugi strelec lige John Mary, ki je bil poleti že pri izhodnih vratih Rudarja, a se je moral sprijazniti z dejstvom, da bo še naprej zabijal v slovenski ligi. Bo na lestvici strelcev prehitel vodilnega Miljana Škrbića? Kranjčani so po porazu z Domžalami opozorili na sodniške zmote, ki jih je bilo minuli konec tedna preveč, da bi iztržili kakšno točko. »V Velenju nas čaka zahtevna tekma, vendar na gostovanjih običajno igramo zelo dobro,« pravi napadalec Matej Podlogar. Naš namig: 1.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Pušaver, Tomašević, Vuklišević, Pišek, Bolha, Trifković, Bijol, Novak, Tučić, Mary, Triglav: Čadež, Šmit, Bojić, Dav. Zec, Kuhar, Dar. Zec, Gvardjančič, Robnik, Udovič, Poplatnik, Podlogar.

MARIBOR – GORICA danes ob 20.20, sodnik: Kajtazović

Pokalni tekmi z Olimpijo sta šteli bolj za prestiž, zadnji jesenski tekmi v sezoni, ko tekmujejo z Olimpijo pravzaprav vsak krog, bosta za vijoličaste, čeprav pride v sredo še Sevilla, šteli zelo zares. »Nujno je, da tri točke ostanejo doma!« se boja za naslov jesenskega prvaka zaveda Martin Milec. Ne skriva, da morajo urediti glave. Še bolj kot izpad v pokalu je utrujenost prišla do izraza ob prvem ligaškem porazu v Celju. »Težka tekma bo, predvsem v glavah se moramo pripraviti, utrujenost dati na stran.«

Toda za tri točke bodo vijoličasti morali vsaj enkrat zadeti. Razumljivo, vendar težje dosegljivo, ker je zdaj v napadu Darku Milaniču po poškodbi Jasmina Mešanovića, ki je po operaciji očesa že končal za letos, ostal le še Marcos Tavares, slednjemu pa rekord, potem ko je v Celju že ujel Štefana Škaperja. »Marcos mora zdržati. V zadnjem času je bilo videti, kot da je utrujen, a se je nato pokazalo, da je zlata vreden,« poudarja Milanič, ki najbrž ne bo mogel računati niti na poškodovanega, a tudi »pozabljenega« Sunnyja Omoregija. Goričani so v Kidričevem še pokazali obrise ekipe, ki tekmuje za Evropo. Toda poraza s Triglavom in Rudarjem sta moštvo načela do te mere, da doma niso zmogli zadržati vodstva 2:0 proti Ankaranu. Nujno potrebujejo dober rezultat, a jih pred premorom čakata dve gostovanji. Nocoj Maribor, nato še Krško. Naš namig: 1.

Verjetni postavi – Maribor: Handanović, Milec, Šuler, Billong, Viler, Kabha, Vrhovec, Bohar, Vršič, Bajde, Tavares, Gorica: Sorčan, Škarabot, Celcer, Kavčič, Gregorič, Marinič, Humar, Nagode, Kapić, Osuji, Nwabueze.

KRŠKO – CELJEjutri ob 14. uri, sodnik: Glažar

Čeprav je bil Stipe Balajić po porazu z Olimpijo zadovoljen z igro Krškega, ga je vodstvo kluba razrešilo s položaja glavnega trenerja. Očitno so vodilni pravilno ugotovili, da je Krško postalo preveč neambiciozno v napadu, povrhu pa je na zadnjih šestih tekmah osvojilo zgolj točko in padlo na osmo mesto.

Balajić je po Tomažu Petroviču (Celje) in Tončiju Žlogarju (Triglav) tretja trenerska žrtev v letošnji sezoni državnega prvenstva. Do konca jeseni bo moštvo vodil dosedanji pomočnik Radovan Karanović, pozimi pa bo klub poiskal novega trenerja. Upravni odbor posavskega prvoligaša bo danes odprl razpravo o kandidatih za trenersko funkcijo. »Balajićev odhod je presenetil tako igralce kot strokovno vodstvo. Na zadnjih tekmah resda nismo bili uspešni, vendar so igralci pokazali željo,« je komentiral Karanović. Nastopa Miljana Škrbića (zadetek je nazadnje dosegel v osmem krogu) in Tončija Mujana zaradi poškodbe visita v zraku.

V obeh domačih tekmovanjih so Celjani ujeli niz petih zaporednih zmag. Podpis trenerja Dušana Kosiča je v celjski igri iz kroga v krog opaznejši. »Samozavest nam raste, zato moramo pozitivno serijo nadaljevati. Tekma v Krškem bo težja kot nazadnje proti Mariboru,« pravi razpoloženi vezist Rudi Požeg Vancaš. Odkritje trenerja Kosiča je najstniški vratar Metod Jurhar. Naš namig: 2.

Verjetni postavi – Krško: Zalokar, Jakolič, Krajcer, Gorenc, Šturm, Gajić, Kovačič, Balić, Mujan, Škrbić, Mandić, Celje: Jurhar, Brecl, Kelhar, Džinić, Travner, Vidmajer, Šušnjara, Žinko, Dangubić, Požeg Vancaš, Lupeta.

DOMŽALE – OLIMPIJAjutri ob 16.50, sodnik: Skomina

Domžale ob zadnjem porazu v Stožicah (0:1) z igro in pristopom niso razočarale, vendar Olimpija s primestnim tekmecem običajno bolje igra v gosteh. Ljubljanski trener Igor Bišćan kljub vrnitvi na prvo mesto in napredovanju v polfinale pokala opozarja, da nogomet nikdar ne dovoljuje prevelike sproščenosti. »Zadnji tekmi z Domžalami in Celjem bosta odločali tudi o tem, s kakšno popotnico bomo šli na zimski premor,« meni obetavni hrvaški trener.

Cilj moštva v decembru je osvojitev šestih točk, vendar Bišćan pravi, da bo Olimpija glede na nasprotnika v vzponu morda zadovoljna tudi s skromnejšim izkupičkom. Po treh mesecih odsotnosti zaradi operacije gležnja se med vratnici vrača Nejc Vidmar, saj je Aljaž Ivačič staknil poškodbo kolenske vezi, Rok Vodišek pa ima ob namigovanjih, da bi utegnil prestopiti v Maribor, še vedno težave z ramo. »Sreča v nesreči je, da je Vidmar v zadnjih tednih treniral brez težav, zato bi morala biti njegova pripravljenost brezhibna,« zatrjuje Bišćan.

Domžale so tudi s sodniško pomočjo ujele serijo treh zaporednih zmag, Olimpijo pa rešuje Rok Kronaveter. Bišćan pravi, da je z vrnitvijo Mariborčana dobil nogometaša, ki odloča tekme: »Dolgo časa je bil na stranskem tiru, a smo uspeli zgladiti vsa nesoglasja. Zdaj smo znova vsi srečni, klub pa je z njegovo vrnitvijo postal največji zmagovalec.« Naš namig: 2.

Verjetni postavi – Domžale: Mulalić, Klemenčič, Melnjak, Dobrovoljc, Širok, Husmani, Alvir, Franjić, Vetrih, Ibraimi, Ibričić, Olimpija: Vidmar, Štiglec, Bajrić, Ilić, Apau, Tomić, Čanađija, Kronaveter, Savić, Abass, Vombergar.