Letos je ljubljanska mestna občina (oziroma njen zavod Šport Ljubljana) končno prenovila rolkarski poligon v športnem parku med Linhartovo cesto in Kranjčevo ulico. Kot smo poročali pred letom dni, je bil poligon videti precej klavrno in tudi celoten športni park je deloval, kot da je pozabljen od vseh. Podjetje PASAP v infrastrukturo ni veliko vlagalo, saj se z občino niso uskladili o pogodbi o javno-zasebnem partnerstvu za prenovo športnega parka. Po štirih letih pogajanj so na začetku leta 2016 izračunali, da bi bil na začetku predviden finančni načrt zanje nevzdržen in tveganje preveliko. Na točki, ko bi športni park Savsko naselje po 45 letih potreboval obnovo in nadgradnjo, je vse skupaj padlo v vodo. Trije lastniki podjetja PASAP, ljubitelji tenisa, so še nekako skrbeli za teniška igrišča, edini skejterski park v prestolnici, ki ga je uredila občina, pa je klavrno propadel. Leto po tem, ko je potekla zasebnemu partnerju najemna pogodba in je športni park prevzel v upravljanje Šport Ljubljana, so se končno odločili za prenovo rolkarskega poligona, ki ga skejterji niso mogli uporabljati, saj je okoli razpadajočih elementov stala zaščitna ograja.

V okviru javno-zasebnega partnerstva bi moral poligon za skejterje dobiti še streho, osvetlitev in ozvočenje, a ima občina očitno druge načrte. Z občinskega oddelka za šport, ki ga vodi Marko Kolenc, so sporočili, da imajo v prihodnjem letu predvideno gradnjo novega rolkarskega parka. In ta ne bo pod tribunami stadiona v Stožicah, kot se je govorilo, ampak pri kopališču v parku Tivoli, tam, kjer je zdaj kotalkališče. »Želimo ga zgraditi po olimpijskih normah in uporabnikom zagotoviti najsodobnejši rolkarski park,« so razkrili.

Kaj pa pozimi?

Ob tem še vedno v dolgoročnih občinskih načrtih ostaja ureditev parka pod Fabianijevim mostom. Preobrazbo urbanega podmostja so na občinsko pobudo zasnovali arhitekti iz biroja Scapelab, ki so se povezali s prihodnjimi uporabniki. Projektna dokumentacija naj bi bila že v izdelavi, skejterji se nove pridobitve zelo veselijo, vendar, kot nam je povedal izkušeni Marko Žumer - Fogy, je v Ljubljani vsaj petkrat premalo javnih površin, namenjenih skejterjem. »Štirje objekti, namenjeni skejtanju, bodo zadovoljili skejtersko subkulturo v zelo majhnih številkah.«

Naložba v Tivoliju bo zato še kako dobrodošla, bo pa na drugi strani velik udarec za ljubljansko skejtersko sceno načrtovani konec skupnosti v Rogu, kjer so skejterji leta 2006 iz odpadnih materialov uredili prvi pokriti skejt park v Sloveniji. Če ga ne bo več, bo edina možnost za rolkarske veščine v hladnejših mesecih ostal Center urbanih športov Urban Roof, a tudi ta mora zaradi napovedane rušitve zapustiti prostore v Šiški. Z občinskega oddelka za šport so sporočili, da jim je Urban Roof že poslal prošnjo za pomoč pri ureditvi novih pokritih prostorov za skejt park.

»Predlagali smo jim, naj se dogovorijo z najemnikom v športnem parku Savsko naselje za pokritje skejt parka ali da si ogledajo lokacijo na Cesti dveh cesarjev. Tam je zapuščen objekt v lasti MOL, ki bi lahko bil primeren za pokriti skejt park, ob njem pa bi lahko uredili zunanji skejt park,« so zapisali.