Čeprav je Božiček šele drugi od treh decembrskih dobrih mož, bo tokrat v prestolnici prehitel Miklavža. Ta se bo po mestnem središču v spremstvu angelčkov in parkljev sprehodil v torek ob 17. uri, medtem ko bo Božiček v Ljubljani že jutri in v ponedeljek, otroci pa ga bodo lahko med drugim srečali na drsališču v parku Zvezda in družinskem centru Mala ulica.

Iz Rovaniemija v Ljubljano

V Božičkovo vas v finskem mestu nad polarnim krogom Rovaniemi je prispelo vabilo finskega konzulata v Sloveniji, ki je bradatega in običajno v rdeče oblečenega predstavnika decembrskih praznikov k nam povabilo ob letošnji stoti obletnici finske neodvisnosti. »Poleg savne in igrice Angry Birds je najbolj znani predstavnik Finske na svetu. Pred prazniki se bo v Sloveniji srečal z otroki, ti mu bodo predali svoje želje in risbice,« so sporočili s finskega konzulata.

Božiček – ali Joulupukki, kot mu pravijo v njegovi domovini – je sicer doma na Laponskem, natančneje na gori Korvatunturi, kar v slovenskem prevodu pomeni uho. Vzpetina, visoka 486 metrov, je ime dobila po svoji obliki, legenda pa pripoveduje, da Božiček prav zaradi domovanja na gori v obliki ušesa lahko sliši skrite želje otrok z vsega sveta. Kdor želi na Finskem obiskati Božička, se mu ni treba povzpeti na goro na rusko-finski meji, temveč se lahko ustavi že nekoliko južneje, v kraju Rovaniemi. Mesto ni znano le po najbolj severni restavraciji McDonald's, temveč tudi po Božičkovi vasi. Skoznjo poteka polarni krog, v njej deluje osrednja Božičkova pošta, obiskovalci lahko bradatega moža tam tudi spoznajo in mu zaupajo svoje želje.

Bazar, Mala ulica, drsališče

A namesto na daljnem finskem severu bo Božiček jutri in v ponedeljek obiskal otroke v slovenski prestolnici. Jutri bodo med 9. in 16. uro otroci svoja pisma s skritimi željami lahko oddali na dobrodelnem bazarju Sila, ki bo potekal v Grand hotelu Union, kjer bo imel Božiček svoje začasno domovanje in kjer bodo otroci svoja pisma lahko ta dan oddali tudi od 16. do 24. ure.

V ponedeljek ob 14.30 bo Božička v ljubljanski mestni hiši sprejel župan Zoran Janković, ob 16. uri bo decembrski dobri mož obiskal otroke v družinskem centru Mala ulica. Ob 17. uri ga bo v predsedniški palači sprejel predsednik države Borut Pahor, od tam pa se bo odpravil v park Zvezda, kjer bo na drsališču Ledena fantazija drsal skupaj z otroki. žir