Čudovito posestvo sta v Triglavskem narodnem parku leta 1995 zgradila zakonca Dolenc, Silvia (po rodu iz Urugvaja) in Ljubljančan Milan, gradbeni inženir, sicer pa nekdaj zapriseženi jadralec in načrtovalec naravnih marin na Jadranu. V gručasto razporejenih trentarskih hišicah sta uredila apartmaje in sobe z 52 ležišči.

Za gradnjo sta pred četrt stoletja namenila tri milijone mark. Kot smo lahko izvedeli, sta vasico prodala z vso opremo, kolikšna pa je bila cena, od novih lastnikov nismo izvedeli. Znano pa je, da so jo še pred dvema letoma prodajali za 2,4 milijona evrov. Novega lastnika naj bi v Trento privabila edinstvena lokacija, saj je mogoče pod vršaci uživati v spokojnosti narave, v bogatem izboru športnih aktivnosti in spoznavanju naravne ter kulturne dediščine. Po nakupu je novi lastnik na poznopopoldansko srečanje v Lepeno povabil le prijatelje in predstavnike bovške občine. Z ruskim kupcem sta se tako seznanila tudi župan občine Bovec Valter Mlekuž in bovški poslanec v državnem zboru Danijel Krivec.

»Bovško je za vlagatelje očitno vse bolj privlačno. Tudi lastnik Pristave Lepena vidi v novi pridobitvi možnost celoletnega turizma. Zelo pa se mu zdi pomembno sodelovanje z lokalnimi oblastmi in institucijami, saj se želi aktivno vključiti v celostno ponudbo Bovškega in seveda tudi celotne doline Soče,« je povedal župan Mlekuž.

Vasico v Lepeni so prodajali dobrih pet let. Zakaj sta se zakonca Dolenc odločila za prodajo, ni bilo mogoče izvedeti. Gotovo pa je, da ruski lastnik zdaj pripravlja vse potrebno za začetek poslovanja. Če jim bo uspelo v kratkem času pridobiti potrebni kader, naj bi Pristavo Lepeno odprli že sredi decembra letos. jal