»Zadnja cena: 2700 evrov! Prvič, drugič, tretjič, prodano gospodu s številko 27,« je v četrtek zvečer s kladivcem po mizi udarila Stanka Golob, duša Trubarjevega antikvariata, od adrenalina napeto ozračje pa je nato pretrgalo ploskanje bibliofilu, ki je kupil Prešernove Poezije iz leta 1847 – krašeno platno iz časa izdaje, zlata obreza, predvsem pa zelo dobro ohranjen izvod. Izklicna cena je bila 1500 evrov, loparčki s številkami udeležencev dražbe – udeleženci imajo zakrito identiteto – pa so se dvigali kot za stavo. Vse do omenjenega zneska. To je bila tudi najdražje prodana knjiga, hkrati pa jo je novi lastnik dobil relativno poceni, saj so isto knjigo pred leti na dražbi prodali za skoraj 8000 evrov.

Cena ni pomembna

Zbiralec starin, ki je svoj loparček pobesil pri 2500 evrih in ostal brez Prešerna (»Ta limit sem si zadal že pred prihodom v antikvariat«), nam je potem povedal, da »zdaj kakšnih deset let te knjige ne bo na dražbi, potem pa se zna spet pojaviti, odvisno od odzivnosti trga in ekonomskega položaja v državi. Seveda jo bom takrat znova skušal kupiti,« je zagotovil. Druge knjige ga niso zanimale, kupil pa je še tri stare priročnike na temo gostinstva in nekaj starih zemljevidov.

Zakonca na sosednjem stolu sta kupila vsaj deset knjig in zanje odštela več kot tisoč evrov. Najuspešnejša na licitaciji sta bila recimo pri Župančičevih Pisanicah iz leta 1900 in še pri nekaj pravljicah, ne pa tudi pri Levstikovem Martinu Krpanu z Vrha iz leta 1917, ko je ta junak prvič izšel v knjižni obliki. To dejstvo sta med odmorom nekoliko obžalovala, a ne za dolgo, saj je pristopil neki drug zbiralec in ju opozoril, da ima doma knjigo iz iste serije in da se lahko o njej pozneje dogovorijo. Zaupala sta nam, da sta strastna zbiralca pravljic, da se doma police šibijo pod njimi in da sta v življenju za nakupe na dražbah in v antikvariatih zapravila že kar nekaj denarja. V Ljubljano sta se pripeljala sto kilometrov daleč, ne le na dražbeni večer, temveč že dva dni prej, da sta si knjige prej natančno ogledala. Včasih so kakšne knjige naprodaj že prej pri zasebnikih, toda šele na licitaciji dobijo dejansko vrednost in jih je mogoče kupiti za mnogo manj denarja. Dražbo vsakič spremlja obsežen katalog, tokrat je bilo v njem 239 prodajnih enot.

Dan potem

V antikvariatu vre nekaj dni pred dražbo in še nekaj dni po njej. Za zbiralce z oddaljenih koncev so predajo knjig uredili še isti večer, medtem ko bodo preostali zdaj še nekaj dni hodili po knjige. Veliko je bilo tudi pisnih ponudb, nekaj telefonskih, pripraviti bo treba obračune, ker niso bile vse knjige iz antikvariata, temveč iz zasebnih zbirk. Mnogo ljudi se oglasi, ker jih zanima, kaj z dražbe je ostalo na razpolago.

Vodja antikvariata Anamarija Babić je povedala, da dejansko vse leto delajo za to dražbo, in ker je bila tokratna uspešna, bodo tudi oni nekaj zaslužili: od prodane knjige dobijo delež od dobaviteljev ter dražnino od kupcev za posredništvo.

Strast brez preračunavanj

»Ko je recimo izhajala Enciklopedija Slovenije, je bila draga kot žafran, zdaj je ne kupi nihče več. Tudi zato ne more lastnik sam ocenjevati vrednosti knjige, to določimo v antikvariatu. Pri redkejših primerih, če je treba, pa se posvetujemo še z drugimi strokovnjaki, recimo iz NUK ali iz tujine,« pojasnjuje Stanka Golob. Doda še, da tisti, ki se s starimi knjigami ukvarjajo profesionalno, dobro poznajo trg; v glavnem so to antikvarji pa tudi bibliotekarji, ki natanko vedo, za koliko se da določeno knjigo prodati.

Zbiralci knjig na videz niso bogati ljudje v finančnem smislu, vendar to ni merilo, koliko so pripravljeni odšteti za neko knjigo. Bolj se zdi, da gre za posebno strast, ki ne popusti in ki se, zanimivo, ne prenaša na potomstvo, ugotavljajo v antikvariatu: »Zbirateljstvo knjig je pravzaprav v upadu, mladi se za to ne zanimajo več, trenutna situacija na trgu pa je takšna, da imajo stare knjige nizko vrednost.« Mnoge knjige si izmenjajo kar zbiralci sami, saj se med seboj poznajo, prodajajo pa se tudi prek internetnega portala bolha.com in po novem tudi prek nove spletne strani www.artauction.info.