Medgeneracijsko sodelovanje je gotovo pravi odgovor na izzive dolgožive družbe. In tisti, ki hočejo tretje življenjsko obdobje preživljati ob razvijanju svojih potencialov ter vračati družbi, se lahko vključijo v dejavnosti, ki bodo potekale v okviru nedavno odprtega inovativnega stičišča tehnologij za starejše: Simbioza BTC City Laba. Prve delavnice se začnejo že ta ponedeljek.

Simbioza BTC City Lab pomeni nov korak v smeri medgeneracijskega sodelovanja, saj v njem lahko starejši od 50 let spoznavajo napredne in pametne tehnologije, rešitve, naprave in izdelke za vsakdanje življenje. Prostor je namenjen izobraževanju in druženju ter razvoju novih (podjetniških) idej, manjšanju prepada med različnimi starostnimi skupinami in preprečevanju družbene izključenosti.

»Zavedamo se, da imajo starejši ogromno znanja in izkušenj – in to ostaja neizkoriščeni kapital, če nimajo priložnosti tega predajati in razvijati. In čeprav se starejših delavcev delodajalci otepajo, znajo največkrat ravno uspešna podjetja izkoristiti znanja, veščine in prednosti vseh generacij,« med drugim poudarja Ana Pleško, direktorica socialnega podjetja Simbioza Genesis.

V okviru Simbioze BTC City Laba bodo pripravili različne brezplačne programe. Četrtega decembra se začnejo dejavnosti v okviru prvega programa Tretja kariera. Na delavnicah bodo udeleženci osvajali e-veščine in se seznanili z uporabo sodobnih tehnologij in izdelkov. Decembra bodo izobraževanja potekala v povezavi z različnimi temami, kot so računalniška tehnologija, telefonija, e-storitve in e-produkt, digitalna fotografija, avdio-video tehnologija in pametni gospodinjski aparati. Poleg izobraževanj bodo obiskovalcem v programu na voljo predupokojitvene dejavnosti kot spodbuda zaposlenim pri načrtovanju čim manj stresnega prehoda v upokojitev. Vsak bo lahko najel osebnega nakupovalnega asistenta.

Temu bo sledil program Accelerator 55+, namenjen starejšim od 55 let, ki želijo vstopiti v svet zagonskih podjetij in razvijati svoje ideje, produkte in projekte. Hkrati je to program za starejše iskalce zaposlitve. V okviru tega bodo udeleženci vključeni bodisi v reševanje aktualnih družbenih izzivov, ki zadevajo starejših, bodisi v sodelovanje pri razvoju novih ali izboljševanje uveljavljenih storitev in izdelkov za starejše.

Ker imajo izkušnje starejših veliko vrednost, se bo kot tretji izvajal progam Senior pripravnik. V okviru tega bodo upokojenci vključeni v pripravniške programe podjetij, in sicer v vlogi izkušenih svetovalcev. slo

So se pa po odprtju obiskovalci že lahko udeležili delavnic za uporabo Samsungovih pametnih telefonov in tablic ter kuhanja v pametni kuhinji Gorenje. Ogledali so si prikaz uporabe interaktivnih tal podjetja Inovatio, skočili v virtualni svet z očali za navidezno resničnost snaut in preizkusili pametno aplikacijo za zdravje 24alife.

slo