Volitve za predsednika države so mimo. Pahor je zmagal. Mediji bodo počasi prešli na nove teme, nadaljevanka v pismih bralcev Dnevnika z naslovom Referendum zoper Pahorja ni uspel je v zaključni fazi. Navijači tega ali onega kandidata se bomo umirili, orožje pospravili v »soške« in se začeli pripravljati na volitve v prihodnjem letu.

Ali bo kdo delal analize predsedniških volitev in ugotavljal, kaj bi bilo, če bi bilo, ne vem. Lahko pa povem svoje mnenje oziroma ugotovitev. Skrbi me odnos aktualnega predsednika z bivšima predsednikoma. Oziroma ali sploh obstaja kakšen odnos, se sprašujem.

Ne vem, kaj pravijo ustavni pravniki, vendar menim, da so pooblastila in pristojnosti instituta predsednika preživeti in jih je treba nujno posodobiti oziroma če je še kak boljši izraz za »remont« predsednika. Če samo pomislim na digitalno tehnologijo: koliko je ta v tem času napredovala, predsednik pa caplja na mestu že od začetka 90. let.

Da pa se to lahko uresniči, je nujno potrebno sodelovanje aktualnega predsednika z bivšima predsednikoma. Zato predlagam tako imenovano Predsednikovo skodelico kave.

Vsak prvi ponedeljek v mesecu bi aktualni predsednik povabil bivša predsednika na skodelico kave. V tisti urici bi poklepetali, si izmenjali izkušnje, znanje v dobrobit instituta predsednika. Mislim, da bi to lahko postala neke vrste tradicija in bi to dejansko lahko poimenovali Predsednikova skodelica kave.

Da konkretiziram in da ima Predsednikova skodelica kave tudi nekaj druge simbolike, predlagam prvo takšno skodelico na Vrhniki v kavarni hotela Mantova v ponedeljek 8. januarja 2018 ob 9. uri. S tem dejanjem bi nekako odprli tudi jubilejno Cankarjevo leto. Seveda bi vse to opazoval Ivan Cankar, avtor črtice Skodelica kave, sede s svojega piedestala na nasprotni strani ceste. Kot vidite, ideja ni moja. Zakaj prav ob 9. uri, boste vprašali, spoštovani predsedniki Milan, Danilo in Borut. Ker imajo v kavarni akcijo od 6. do 10. ure: kava in toast ali kava in rogljič samo po dva evra. Prvo kavico pa častim in plačam jaz.

Vid Drašček, Vrhnika