Znanstveniki so pred časom predstavili obroček, ki bi lahko pomembno prispeval k zmanjševanju števila novookuženih z virusom HIV. Gre za obroček, ki po načinu uporabe nekoliko spominja na diafragmo.

Po kliničnih preizkusih obroček pri ženskah, ki ga uporabljajo redno, zmanjša tveganje za okužbo za 56 odstotkov. Po nekih drugih študijah pa naj bi obroček tveganje za okužbo zmanjšal kar za 92 odstotkov ali celo še več. Čeprav ne gre za sredstvo, ki bi bilo stoodstotno učinkovito, bi lahko bistveno prispevalo k zmanjševanju širjenja virusa.

Trenutno je na svetu skoraj 37 milijonov ljudi, ki imajo virus HIV. Največji delež med njimi je v afriških državah, kjer je raba kondomov, ki predstavljajo edino zares učinkovito zaščito pred spolno prenosljivimi boleznimi, precej redka.

Za ženske, ki ne morejo same odločati o zaščiti

Obroček, ki so ga razvili v IPM, neprofitni organizaciji, ki se zavzema za zmanjševanje širjenja virusa pri ženskah, je namenjen predvsem ženskam, ki sumijo, da jih njihovi partnerji varajo, in partnerkam moških, ki zavračajo rabo kondomov. Silikonski obroček se vstavi v vagino, kjer se iz njega postopoma sproščajo tako učinkovine, ki preprečujejo širjenje virusa, kot hormonski kontraceptivi. Obroček, ki nekoliko spominja na diafragmo, učinkuje mesec dni, po preteku tega časa pa ga je potrebno zamenjati.

Kot poroča BBC, je obroček v rabi predvsem v Malaviju, državi, kjer je z virusom HIV okuženih kar deset odstotkov prebivalstva. Močna tradicija moške dominance tamkajšnjim ženskam preprečuje svobodno odločanje o spolnih odnosih in zaščiti, zaradi česar je vaginalni obroček toliko bolj prikladen zanje. »Za ženske, ki nimajo možnosti odločanja o zaščiti, je obroček najverjetneje edina možnost,« pravi Annelene Nel, zdravnica, ki se posveča preučevanju učinkovitosti obročka.

Ženske v tej vzhodnoafriški državi so nad obročkom, ki stane sedem dolarjev, navdušene. Za vstavljanje obročka ne potrebujejo ginekologa, saj lahko to storijo kar same. Obročka se pri spolnem odnosu ne čuti, zato se o njegovi uporabi ženski ni potrebno posvetovati z moškim, ki bi rabi obročka utegnil nasprotovati.