Vsi, ki so kdaj prišli v stik z bleščicami, vedo, da se te prilepijo na vse in dajejo občutek, da se jih nikoli ne da zares počistiti. Občutek je pravilen. Ker so bleščice pravzaprav drobceni delci plastike, jih je iz okolja praktično nemogoče odstraniti.

Bleščice se zaradi svoje velikosti uvrščajo v kategorijo mikroplastike. Gre za od 300 mikrometrov do 5 milimetrov velike delce, ki najpogosteje nastajajo z razpadanjem večjih kosov plastike, lahko pa so že v osnovi proizvedeni v tako majhni velikosti. Tovrstne drobcene delce plastike uporabljajo predvsem kot abrazivna sredstva in v kozmetični industriji. V Veliki Britaniji se za naslednje leto obeta popolna prepoved mikrokroglic, ki se uporabljajo v kozmetični industriji – denimo v pilingih za telo, zobnih pastah in čistilih za obraz. Znanstveniki pa poudarjajo, da so bleščice prav tako nevarne za okolje.

Pred dnevi so britanski vrtci sporočili, da otroci v njihovih ustanovah ne bodo več ustvarjali z bleščicami, saj gre za delce, ki jih je praktično nemogoče odstraniti iz okolja. »V vsakem vrtcu se porablja na kilograme bleščic, s čimer delamo okolju velikansko škodo,« je ob tem dejala vodja vrtcev. Bleščice za svojo razgradnjo porabijo na stotine let, zaradi svoje velikosti pa jih večina konča v oceanih.

Svetlikajoče se morske živali

Profesor Richard Thompson z Univerze Plymouth, ki je avtor znanstvenega članka Plastics in marine environment (Plastika v morskem okolju), je za Independent dejal, da ni mogel biti ravnodušen, ko je nekdo njegovi hčeri podaril gel za prhanje z bleščicami. »Bleščice gredo v odtok, od tam pa naprej v okolje,« je pojasnil razloge za svojo zaskrbljenost. Bleščice nazadnje pristanejo v oceanih, kjer delajo velikansko škodo morskim živalim, ki jih zaužijejo. Svetlikajoči krog se sklene, ko ljudje z uživanjem morskih živali zaužijemo tudi bleščice, ki so našle pot do želodcev morskih živali.

Kljub obetajoči prepovedi bleščic pa ta tiste, ki imajo radi vse, kar se blešči, še ostaja upanje. Nekatera podjetja se ukvarjajo z razvijanjem okolju prijaznih bleščic, ki bodo biorazgradljive. Britanski znanstvenik Stephen Cotton se ukvarja z ustvarjanjem okolju neškodljivih bleščic. Približek je uspel ustvariti iz ekstrakta evkaliptusa in aluminija. »Ljudje se bojijo, da takšne bleščice ne bodo obstojne, ker so biorazgradljive,« je za BBC dejal Cotton. »Na otip so res mehkejše, toda to ne pomeni, da bodo kar razpadle,« je še dodal o svojem izdelku.