Iberski pršut, ki se po vrhunskosti postavlja ob bok najboljšim vinom in kaviarju, slovi kot eden najboljših na svetu. Ta izjemna delikatesa je med Španci zelo cenjena, še posebej radi si jo privoščijo med božičnimi prazniki. Okus je prepričal tudi bogate Kitajce in jih povsem obnorel.

Kot piše Guardian, je povpraševanje tako veliko, da že ogroža zaloge pršuta, zato so v tem predbožičnem času, ko Španci pojedo še posebej veliko te delikatese, cene konkretno dvignili.

Nedavna odprava omejitev pri uvozu je omogočila tej vrhunski mesnini, da »najde svoje zasluženo mesto na tržišču, ob kaviarju in tartufih«, je za časopis El Pais povedal René Lemée, vodja izvoza pri znameniti znamki Cinco Jotas.

Zaradi velikega povpraševanja bodo cene poskočile

Kitajce, ki so veliki ljubitelji svinjine, je okus španskega pršuta povsem očaral. Španskih pršutov je sicer več vrst, toda tisti, ki ga si ga Kitajci želijo, mora biti iz mesa črnih prašičev oziroma »črnih parkljev« (patanegra). Zaradi razlogov povezanih z vzrejo in pridelavo pršuta, Španci ne morejo zadostiti potrebam, ki so se pojavile na trgu. Gre za to, da se morajo ti prašiči po več mesecev na leto prosto pasti na pašnikih, poraslih s hrasti, kjer se prehranjujejo s travo in želodi. Ne le, da je pašnikov s hrasti po Španiji izredno malo, ampak vsak prašič za svoje potrebe potrebuje kar okoli dva hektara. Težava pa je tudi v tem, da najboljši pršuti zorijo po več let in ker je povpraševanje po iberskem pršutu oz. »jamón ibérico de bellota« večje od zalog, so cene že poskočile za 10 odstotkov. In tako je sedaj za 7,5 kilograma težko sušeno stegno potrebno odšteli med 150 in 600 evrov.

»Neizogibno je, da se bo cena v Španiji dvignila,«je povedal Roberto Batres, direktor podjetja Shanghai de Delaiberia Gold, ki na Kitajsko izvaža pršut, vino in olivno olje. »Podjetja, ki imajo licenco za trgovanje na Kitajskem, nimajo toliko patanegre, kot je povpraševanja na Kitajskem.«

Kitajci so sedaj celo začeli uvažati kar surovo, zmrznjeno svinjino iberskih prašičev in začeli sami sušiti meso, čeprav Batres meni, da je končni izdelek odločno preslan.