Pripojitev Zdravstvenega doma za študente Zdravstvenemu domu Ljubljana, kjer bi po načrtih predstavljal le še enoto, je le še vprašanje časa. Vodstvo zdravstvenega doma z Aškerčeve ceste je na sestanku na zdravstvenem ministrstvu slišalo, da se z ljubljansko občino usklajujejo o pripojitvi, o čemer naj bi se občina in država dogovorili že pred časom. Poslušali so praktično enaka zagotovila, da se za zaposlene in paciente ne bo spremenilo nič, kot so jih dan pred tem slišali tudi od ljubljanskega župana Zorana Jankovića.

»Povedali so nam, da se bo pripojitev zgodila, vendar brez konkretnih pojasnil, kdaj in kako. Vprašala sem, ali so to odločitev sprejeli na podlagi kakšne analize, in dobila odgovor, da je nimajo,« pravi Mateja Ana Grulja, vršilka dolžnosti direktorice Zdravstvenega doma za študente. Še najbolj konkretno pojasnilo ministrstva, zakaj je pripojitev potrebna, je po njenih besedah bilo, da so v zakonu o zdravstveni dejavnosti izenačili položaj zdravstvenega varstva študentov po vsej državi, kar bodo zdaj uresničili tudi v praksi. »Torej moramo zdaj uničiti Zdravstveni dom za študente v Ljubljani, da bo položaj tukajšnjih študentov podoben kot v Kopru ali Mariboru,« je kritična Gruljeva.

Oskrba študentov neprimerljiva

Medtem ko imajo recimo študenti v Mariboru svoj dispanzer, študenti v Kopru pa štiri zdravnike, imajo ljubljanski študentje, ki jih je resnici na ljubo tudi veliko več, na voljo v posebnem zdravstvenem domu sedem zdravnikov splošne medicine, šest zobozdravnikov, dva ginekologa, dva klinična psihologa in enega psihiatra. »Torej imajo celovito oskrbo v okviru posebnega zdravstvenega doma. Zakaj bi to bogastvo, ki smo ga ustvarjali več kot dvajset let, zdaj uničili, mi ni jasno,« pravi Gruljeva.

Ljubljanski župan Janković je sicer v sredo zagotovil, da se pravice pacientov ne bodo prav nič zmanjšale in da gre pri pripojitvi le za ukinitev samostojne pravne osebe, ki bi jo preoblikovali v enoto Zdravstvenega doma Ljubljana. Pri tem bi se ustvarili prihranki, saj zavod ne bi več potreboval recimo svoje računovodje, nabave, kadrovske in še kakšne službe. To je za STA potrdila tudi ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc, ki meni, da bodo po pripojitvi študenti imeli na razpolago »celo več zdravstvenih storitev«. »Kvečjemu bo torej bolje,« je poudarila Kolar-Celarčeva.