Ustvarjalci kulturnega programa v hostlu Celica so odločeni, da kulturne dediščine, intelektualne lastnine in prostora, v katerem delujejo vrsto let, ne bodo prepustili zasebnemu kapitalu. Včeraj so na tiskovni konferenci, ki so jo popestrili s hudomušnim glasbenim programom, od mestne občine zahtevali, naj ustavi napovedano prodajo (izklicno ceno je občina postavila pri 2,34 milijona evrov).

Možnosti sta prodaja in najem

Če občina ne ustavi prodaje, se bodo obrnili tako na domačo kot svetovno javnost, napisati pa nameravajo pismo tudi vladi, pravijo ustvarjalci. Poudarili so, da so vse od leta 2003, odkar obstaja Celica, stavbo s temačno zgodovino otoplili in jo obogatili z vrhunskimi umetniškimi deli. Občini sporočajo, da so v devetdesetih letih prejšnjega stoletja ta prostor že dvakrat obranili in da ga bodo tudi tretjič, če bo treba. KUD Sestava, ki skrbi za vsebino v Celici, moti tudi netransparentnost, ki jo očitajo mestni oblasti. O prodaji jih nihče z občine ni obvestil. Zanjo so izvedeli tako, da je Tomaž Juvan, lastnik podjetja, ki mu občina Celico daje v najem, dobil obvestilo o prodaji prek elektronskega sporočila, medtem ko sestanka med občino in predstavniki Celice ni bilo. Vodja programov v Celici in arhitekt Janko Rožič je opozoril, da je bilo ob objavi razpisa težko razbrati, da gre za Celico, kajti objavili so le, da gre za lokacijo na Metelkovi 8, medtem ko je predsednica KUD Sestava Vesna Krmelj dodala, da v razpisu mrgoli napak. Nekateri ustvarjalci so se včeraj le soočili z županom Zoranom Jankovićem, šli so v mestno hišo poslušat izjavo župana, ki pa ni kazal interesa za pogovor njimi. Janković je povedal, da bo v pogodbi z morebitnim kupcem zapisno, da mora Celica ostati hostel in da bodo v tem primeru Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije predlagali, naj stavbo zaščiti kot spomenik lokalnega pomena. Župan ne pričakuje, da se bo našel kupec, kajti pravi, da za zdaj ni nobenega interesa. Če ga ne bo do 14. decembra, namerava občina skleniti novo kratkoročno najemno pogodbo, nato pa pripraviti strategijo. Možen je tudi dolgoročni najem, a župan pravi, da bo morala v tem primeru občina poskrbeti za obnovo hostla.

Juvanu, ki plačuje 109.000 evrov letne najemnine, se konec decembra izteče pogodba z občino, zato je prihodnost hostla in tudi 15 zaposlenih nejasna. Medtem je Juvan dejal, da objekta ne namerava kupiti. A Janković je zatrdil, da se je zdajšnji najemnik večkrat obrnil na občino z željo po nakupu stavbe.

Umetniki bodo nadaljevali proteste

Ustvarjalcev kulturno-umetniškega programa Jankovićeva pojasnila niso prepričala. »Naše delo je bilo poklonjeno mestu v javno rabo. Sprememba lastništva postavlja veliko vprašanj v povezavi z avtorskimi pravicami, kajti umetniki jih ne bi podarili komur koli v parcialni interes,« je povedal Janko Rožič, ki je poudaril, da Celice občina ne prodaja kot kulturni spomenik ali hostel, ampak kot poslovni prostor brez opreme, zato skupaj z drugimi ustvarjalci meni, da je kulturna vrednota ogrožena. Protest proti prodaji Celice bodo nadaljevali v nedeljo, ko pripravljajo dan odprtih vrat, okroglo mizo, koncert in pesniški večer. V ponedeljek, ko so napovedani prvi ogledi morebitnih interesentov za nakup, načrtujejo še en dogodek.

Celica je sicer požela vrsto priznanj tako doma kot po svetu. Med drugim je dobila nagradothe hippest hostel of the world, angleški časnik Guardian pa jo je uvrstil med deset najprestižnejših evropskih hostlov. »Koliko prestolnic po svetu bi bilo pripravljenih vložiti ogromna sredstva v projekt, da bi prišli do takega rezultata? Čeprav je Celica v zadnjih letih zaradi previsoke najemnine v težjem položaju, je še vedno izjemno dober poslovni projekt, ki sam sebe ne le pokriva, ampak omogoča tudi notranjo rast,« je dejal Rožič, ki se sprašuje, kako je mogoče prodati solze in trpljenje ljubljanskih meščanov, kajti v času druge svetovne vojne je bil na tem mestu fašistični in nacistični zapor. »S takimi vrednotami se ne da in ne sme trgovati,« je prepričan Rožič.