»Dvajseta tarča? To je urok, ki ga doslej še nisem strl. Premalokrat sem bil doslej v taki situaciji. Zgodilo se je tako hitro. Nisem vajen, da tarče padajo. Tega se bom moral očitno še navaditi. Za uvod v olimpijsko sezono sem vsekakor želel nekaj takega,« je biatlonec Klemen Bauer po uvodni tekmi v Oestersundu priznal, da ga je sijajen začetek sezone na strelišču kar malce presenetil. Brez zgrešene dvajsete tarče bi bil prvič na zmagovalnem odru. Po dolgi odsotnosti je tudi Jakov Fak velemojstrsko prenesel pritisk, zadel vseh dvajset tarč in z uvrstitvijo na 12. mesto dokazal, da se je uspešno vrnil na veliko sceno.

Začetek Klemena Bauerja in Jakova Faka je spominjal na vrnitev odpisanih. 31-letni Ihanec ni bil med najboljšo deseterico kar 1355 dni. To je zelo dolga doba – kar od sredine marca 2014, ko je v Kontiolahtiju osvojil peto mesto kot najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu doslej. Zadnje sezone se je elitni deseterici le približal (lani dvanajsti) in razumljivo, da je bil dvanajste uvrstitve med deseterico v svoji trinajsti sezoni doslej vesel. Še posebej, ker je v pripravljalnem obdobju na olimpijsko sezono vse podredil biatlonu. V vadbo je vnesel kar nekaj novosti in sprememb, vse na podlagi izkušenj ob asistenci trenerja Tomaša Kosa. »S takim začetkom sem seveda zadovoljen. Bil je pravi pristop. Dosežek je zelo spodbuden tudi za naprej. Želeli smo nekaj takega. Je potrditev dela v pripravljalnem obdobju,« pravi.

Jakov Fak je, če odštejemo dva izsiljena nastopa v januarju letos (50. mesto), zadnjič krojil svetovni biatlonski vrh pred 627 dnevi, ko je na svetovnem prvenstvu v Oslu nanizal tri uvrstitve med deseterico. Tridesetletnik jo je tokrat zgrešil le za nekaj sekund. Predvsem tekaško še ni bil stari Jakov. »Začetek je dober, ne bom pa rekel odličen. Tekaško se nisem najbolje počutil. Želja je bila tudi zaradi tega zadeti vse tarče, da kaj nadoknadim, ker tek še ni na takem nivoju,« je dejal Jakov Fak.

Čeprav sta se Fak in Bauer pripravljala v različnih okoljih, s pomočjo različnih trenerjev, sta bila tekaško zelo blizu. Bauer je dosegel 23. čas dneva, Fak 28. čas, kar pa je treba umestiti tudi v kontekst tekme. V tipičnih skandinavskih razmerah, nizkih temperaturah, novozapadlem snegu sta oba zelo blizu deseterici najboljših tekačev, kamor sta v najboljših izvedbah vedno sodila. Poleg tega je dvajsetica v Oestersundu zelo posebna tekma. »Ponoči je snežilo, bil je nov sneg in smučina je bila tako zelo počasna. Razmere so bile zelo zahtevne. Zagotovo je to ena najtežjih tekem v sezoni. Zelo pomembna je bila dobra taktika, pravilna razporeditev moči. Že dvajset sekund prehiter začetek bi na koncu plačal z minuto zaostanka. Tirolec Lukas Hofer (drugi tekač večera op. p.) me je ujel v zaključku in kar dobro sem vzdržal. Videti moram še analizo tekme IBU, potem bom lahko kaj več rekel. Že sprint na deset kilometrov v soboto bo druga zgodba,« je Bauer napovedal med raztekom. Fak, zagotovo deloma razbremenjen pritiska prve tekme, je poln upanja: »Upam, da bo iz tekme v tekmo bolje. Po eni tekmi je še težko delati zaključke. Želim si obdržati visok nivo, imeti konstanto in potem napredovati proti vrhu.« Blizu točkam svetovnega pokala je bil s 46. mestom tudi Miha Dovžan.

Najhitrejši v smučini je bil branilec kristalnega globusa Martin Fourcade, a je Francoz zgrešil dve tarči. Nezmotljiv je bil Norvežan Johannes Thingnes Boe in dosegel 14. zmago v karieri s prednostjo kar dveh minut.