Jeseniški hokejisti po dvajsetih odigranih tekmah v alpski ligi zasedajo vodilni položaj, obenem pa so tudi najučinkovitejše moštvo tekmovanja. Zabili so 81 golov, od tega sta jih največ prispevala Luka Kalan (11) in Tadej Čimžar (10).

Železarji so že ob koncu tedna z uspešnima predstavama v Podmežakli proti Cortini in drugemu celovškemu moštvu skočili na prvo mesto, v sredinem derbiju kroga proti prvaku Rittnerju pa so morali premoč priznati v podaljšku. Na Jesenicah so naposled ustoličili pomočnika trenerja. Gaber Glavič dobro unovčuje mladostniško zagnanost, odslej pa bo ob sebi imel Aleša Burnika, ki se je trenerskega poklica učil na Finskem, kjer mu je predaval tudi slovenski selektor Kari Savolainen. Železarji so se medtem okrepili tudi z Adisom Alagićem, ki ima tako slovensko kot avstrijsko državljanstvo. Doslej je nastopal v dresu Beljaka, a v zadnjem obdobju ni dočakal vidnejše priložnosti, zato se je odločil za selitev v alpsko ligo. Državni prvaki so z Alagićem zapolnili vrzel po poškodbi Nika Pema, ki je zaradi težav z ramo morda že sklenil sezono. Jeseničani bodo v prvi polovici decembra prosti, prihodnjič bodo stopili na led šele čez dva tedna, ko jih v Ljubljani čaka derbi z Olimpijo.

Ljubljančani imajo sedem točk zaostanka za gorenjskimi tekmeci, a se lahko razmerje sil hitro spremeni, saj se bodo od decembra do januarja zvrstili kar štirje derbiji. Olimpija v tej zimi še ni ugnala Jeseničanov, sredina visoka zmaga proti Asiagu s 4:0 pa med drugim dokazuje, da je tivolsko moštvo eden najresnejših kandidatov za vstopnico za končnico. Neuigranost z začetka sezone je v Ljubljani že pozabljena, napadalec Aljaž Uduč je pristavil, da se vzdušje v garderobi po vsaki zmagi dviguje. Še vedno je moteč pogled na tivolsko tribuno, kjer se na tekmo zbere od 200 do 300 navijačev, kar je občutno manj od pričakovanj vodilnih funkcionarjev. Verjetno bo zanimanje občinstva poskočilo na vrhuncu sezone, a vseeno bo Olimpija stežka napolnila tivolsko dvorano, ki je bila nazadnje razprodana spomladi 2012 ob vstopu zdaj že propadlega kluba v polfinale EBEL. Med avstrijsko elito gre prepričljivo najbolje Dunaju, ki ima enajst točk prednosti pred KAC. Medveščak je ujel formo in četrto mesto, šele peti je Salzburg. Tako nekonkurenčne ekipe, kot je bila v zadnjih letih v konkurenci EBEL Olimpija, od letošnje sezone ni več.