Na višino meje sneženja vpliva marsikaj. Poleg temperature zračne mase tudi količina oz. intenziteta padavin, pa oblika reliefa (zaprte doline, odprta pobočja in podobno). Imamo leta, ko pozimi pade veliko padavin. A to ni vedno združljivo s snegom. Toplejše zračne mase namreč lahko, poenostavljeno povedano, »nosijo« v sebi več vode kot hladnejše. V polarnih zemljepisnih širinah nikoli ni obilnega sneženja, ko bi čez noč zapadlo, recimo, pol metra snega. Ne. Tam je sneg suh, vsaka snežinka ostane. Snežinke so zaradi nizkih temperatur majhne.

Izraz »večni sneg« ne pomeni nujno ogromnih količin snega, ampak to, da se sneg ne stali. Dosti več padavin in s tem tudi snega, če je dovolj mrzlo ali dovolj visoko, da so temperature dovolj nizke, pade v krajih, ki so ob oceanih in v zmernejših zemljepisnih širinah. Tam so zračne mase toplejše, izhlapevanje iz morij je izdatnejše in zrak sprejme vase precej večjo količino vodne pare, iz katere potem ob ohlajanju nastajajo oblaki in padavine. Čisto dober primer so naši kraji na zahodu, kjer Sredozemsko morje hitro prehaja v hribe in gore. Tam se potem izcejajo padavine, lahko tudi po več dni skupaj. In če nižje dežuje, vsaj v gorah lahko tudi sneži.

Zima 2000/2001 je bila pri nas vsaj v Julijskih Alpah precej namočena. Padavin je bilo res veliko. A na žalost tudi snežna meja pogosto precej visoko za naše kraje pozimi. Na Kredarici smo v začetku aprila 2001 izmerili rekordnih 7 metrov debelo snežno odejo. Na Voglu pa, mislim, da niso imeli niti enega smučarskega dne. Sneg je sicer zapadel, a ga je tudi hitro pobiralo, kajti na tej višini je pogosto tudi deževalo. Tudi po nižinah praktično ni bilo prave snežne odeje. Tako v Mariboru kot v Ljubljani je sicer nekajkrat zapadlo po nekaj centimetrov snega, ki pa se ni obdržal več kot dan ali dva. Vsota padavin pa je bila nadpovprečna.

Veliko padavin in mrzla zima torej ne gresta ravno skupaj. Včasih je bila za »zimsko veselje« potrebna dovolj debela snežna odeja v krajih, kjer živimo. Danes pa se okoli hiš skoraj nihče več ne podi po snegu, ampak nam je pomembno le, da imajo sneg smučišča. Tudi zimo smo institucionalizirali!