Šestintridesetletni Mervan Šljivar je bil zaradi poskusa uboja 52-letnega Fadila Ferhatovića na ljubljanskem okrožnem sodišču najprej obsojen na šest let zapora, po razveljavitvi sodbe in ponovnem sojenju pred spremenjenim senatom pa je bil včeraj oproščen. Kljub temu ni odkorakal na prostost, saj je bil zanj pripor vmes odrejen še zaradi domnevne vpletenosti v umor v Bosni in Hercegovini.

»Senat ni prepričan, zato smo vas oprostili,« je odločitev petčlanskega senata včeraj pojasnila njegova predsednica Deja Kozjek, ki ni mogla z dovolj veliko gotovostjo zatrditi, da je v strelskem obračunu streljal tudi Šljivar. Tudi če je, pa je po mnenju sodišča šlo kvečjemu za samoobrambo.

Pištola njegov sedmi vitalni organ

Šljivar in Ferhatović sta se januarja lani srečala na ljubljanskih Fužinah, da se »pogovorita«. Pred tem sta se namreč Šljivar in Ferhatovićev nečak sprla v lokalu v Kotnikovi ulici. Na parkirišče ob fužinskem lokalu Sombrero je prišel Šljivar sam, Ferhatović pa z okrepitvami. Končni izid »pogovora« sta bila dva strela – Ferhatović je dobil kroglo v trebuh, Šljivar pa v nogo. Šljivarja so Ferhatović in družba tudi hudo pretepli in mu zlomili nos, lične kosti in kosti zgornje in spodnje čeljustnice. Med zdravstveno oskrbo se mu je za krajši čas celo ustavilo srce, na njegovem zatilju in zgornjem delu glave pa je še danes vidnih ogromno brazgotin od udarcev.

V preiskavi sta Ferhatović in Šljivar skušala drug drugega razbremeniti, na koncu pa je Ferhatović priznal kaznivo dejanje povzročitve hude telesne poškodbe in bil obsojen na deset mesecev zapora. Šljivar je krivdo ves čas zanikal, včeraj pa ga je sodni senat oprostil, čeprav člani senata Šljivarju niso verjeli, da je prišel na parkirišče neoborožen. »Pištola je vaš sedmi vitalni organ, brez katerega ne hodite okoli,« je obtoženemu v obrazložitvi sodbe dejala sodnica, vendar dodala, da se je na Šljivarja spravilo več oseb. Tolkli so po njem, on pa se je branil. Zato senat meni, da je Šljivar dejansko uporabil pištolo, vendar tega z gotovostjo ne more trditi. Je pa sodni senat prepričan, da Šljivar na srečanje ni prišel z že naperjeno pištolo (in namenom streljati). Najverjetneje je streljal v samoobrambi, saj je do streljanja prišlo šele na koncu približno dvominutnega obračuna.

Sodba je še nepravnomočna, sodišče pa je Šljivarju v tej zadevi že odpravilo pripor. Toda včeraj na prostost še ni mogel oditi. Sumijo ga namreč tudi umora tako imenovanega cazinskega Ramba Nedžada Kličića v Bosni in Hercegovini. Umor se je zgodil septembra 2013 in v BiH so bili trije Šljivarjevi domnevni pajdaši že obsojeni na skupno 18 let zapora. Ker je Šljivar slovenski državljan, ga Slovenija BiH ne želi izročiti, je pa naše tožilstvo od bosanskih kolegov prevzelo pregon. Ljubljansko tožilstvo je zaradi suma umora na sodišče že podalo zahtevo za preiskavo in pripor, zaradi katere Šljivar ostaja za rešetkami.

Dodatno zaslišanje brez haska

Še pred zaključnimi govori tožilstva in obrambe ter izrekom sodbe je senat včeraj dodatno zaslišal Ferhatovićevega sina. Takšno je bilo tudi navodilo višjega sodišča ob razveljavitvi sodbe, saj so višji sodniki med drugim pogrešali bolj natančno razčiščen tok dogodkov na parkirišču. Predvsem glede tega, kdo je streljal prvi.

Toda z njegovim pričanjem si nista mogla pomagati niti tožilstvo niti obramba. Štiriindvajsetletnik je povedal, da je bil pred osnovno šolo v Jaršah, ko je izvedel, da se v Fužinah »dogaja nekaj z mojim očijem«. Dejal je, da je pred Sombrero prišel šele na koncu obračuna in vse, kar je videl, je bil njegov na tla podrti oče. Drugega ni videl, prav tako pa ni znal pojasniti, kako je lahko ujel konec obračuna, ki je trajal le dve minuti, izpred jarške šole do Sombrera pa bi z avtomobilom potreboval vsaj deset minut. Prav tako se je prepoznal le na posnetku kamere pred urgenco, kamor je pospremil očeta, v povsem enako oblečeni in obuti pojavi na posnetku izpred Sombrera pa je videl neznanca. Prav tako pred Sombrerom ni prepoznal očeta, na posnetku pred urgenco pa.