Ameriški državni sekretar Rex Tillerson je poudaril, da Kitajska glede Severne Koreje »dela veliko«. »A menimo, da lahko z nafto naredijo še veliko več,« je dodal.

Pojasnil je, da ZDA Kitajsko pozivajo k omejitvi dobave nafte Severni Koreji, ne popolni ustavitvi. »Nazadnje, ko so Severnokorejci prišli za pogajalsko mizo, je bilo najučinkovitejše orožje prekinitev dobave nafte,« je dejal.

Nemčija pa bo omejila diplomatske stike s Severno Korejo. Kot je danes ob obisku v Washingtonu povedal nemški zunanji minister Sigmar Gabriel, bo Nemčija iz Pjongjanga umaknila svojega diplomata, a ne veleposlanika.

Severna Koreja je v sredo izstrelila svojo doslej že tretjo medcelinsko raketo, ki je letela 4475 kilometrov visoko in 970 kilometrov daleč. Teoretično bi lahko takšna raketa dosegla tudi vzhodno obalo ZDA, kjer leži prestolnica Washington.

Pjongjang je izstrelitev izvedel po dveh mesecih relativnega zatišja in teden dni po tem, ko je ameriški predsednik Donald Trump Severno Korejo uvrstil na seznam držav podpornic terorizma in uvedel nove sankcije.

Predstavniki držav članic Varnostnega sveta Združenih narodov so po posvetovanju za zaprtimi vrati na izrednem zasedanju v sredo pozvali Severno Korejo, naj preneha s svojimi jedrskimi in raketnimi preizkusi. Veleposlanica ZDA Nikki Haley je kasneje na odprtem zasedanju pozvala k novim ostrejšim sankcijam in popolni prekinitvi vseh odnosov s Pjongjangom.